Социалните работници в страната стачкуват

10:02, 27 ное 19 25 2702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социални работници от 35 дирекции "Социално подпомагане" в цялата страна ще проведат едночасова предупредителна стачка днес от 10.00 до 11.00 часа, съобщи БНР.
     
До днес работещите в тези 35 дирекции протестираха символично.

Проблемът при работещите в "Социално подпомагане" е от години, хроничен е, заяви в Сутрешния блок на БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов."

Ние от години настояваме проблемът да намери някакво решение, имахме някакви надежди, които скоро бяха погребани, заради което колегите излизат на протест, коментирай той.

По думите му Агенция "Социално подпомагане" вероятно е натоварената с най-много функции в държавата - всяка година ѝ се прибавя нещо отгоре. Те се занимават с каквото се сетите - с енергийни помощи, с хората с увреждания...

По повод протеста на синдиката заради казуса с болничните, Манолов каза, че работниците са сочени като престъпници.

Председателят на синдиката към КТ "Подкрепа" Кремена Атанасова обясни пред БНР, че проблемите на социалните работници са големи и се коренят години назад във времето. Исканията на колегите са за 40% увеличение на основната работна заплата. Тъй като в момента те биват назначавани с брутна заплата в размер на 650 лв".

Социалните работници настояват още средствата за работно облекло да не са по-малко от 450 лева годишно. Сред другите искания са оценка на извършената работа след съгласие на синдикатите и работодателите, а също назначаване на служители само с бакалавърска степен.

“Работата е тежка, има много голямо текучество. Особено в “Закрила на детето“ постоянно хората напускат, защото заплатите са малки. Назначават новите служители с 600 лв. и след половин година им дават още 60 и стават 660 лв. Младите колежки взимат някъде около 510 лв. Ако няма кой да ги издържа, никой не седи. Ние сме само двама мъже социални работници в цялата дирекция и то защото жените ни издържат“, обясни Красимир Миланов, председател на синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в дирекцията в Бургас.

Василка Стоименова - председател на синдикалната секция към КТ "Подкрепа" в Дирекция "Социално подпомагане" - Велико Търново коментира, че министърът очевидно е безсилен в работата с народните представители. "Чрез министъра на финансите той е направил предложение за още 5% увеличение на бюджетната рамка на социалното министерство за работни заплати, но е останало само искането и на първо четене това увеличение не е прието. Ние с този едночасов предупредителен протест не фокусираме вниманието на министъра, а искаме да привлечем вниманието на народните представители, ако благоволят - въпрос на добра воля е. 5% в паричен израз са 5 млн. лв. Ние ще настояваме за минимална заплата за длъжността от 1000 лв.", посочи тя. 

Тези 5%, които министър Бисер Петков би искал от НС, предполагам, че цялата ни група „Обединени патриоти“ ще подкрепи безапелационно. Трябва да бъдат увеличени заплатите на тези служители“, декларира в предаването „Преди всички“ д-р Калин Поповски – зам.-председател на социалната комисия в Народното събрание и депутат от ВМРО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама