Фандъкова увеличава данъците за автомобили и таксите при имуществени сделки

13:18, 27 ное 19 25 4749 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще внесе в Столичния общински съвет предложения за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци в София, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Подобряване качеството на атмосферния въздух и повече средства за работа в кварталите – това са две от най-важните задачи, които си поставих в новата управленска програма. Това са и приоритетите, които гражданите очакват да се случат и по които ще продължа да работя. За да можем да защитим посоката на развитие на града и да можем да осигурим средства за изпълнение на тези приоритети, предлагам няколко промени в Наредбата за данъците и таксите в Столичната община“, анонсира Фандъкова промените.

 

Данъкът на автомобилите

Предлага се за колите с евростандарт 0, 1 и 2 коефициентът за екология да се увеличи от 1,2 на 1,4. За колите с евростандарт 3 и 4 увеличението е с 0,1  в коефициента. Без промяна остават стойностите му за автомобилите със стандарт Евро 5 и Евро 6.

Промяна ще има и по отношение мощността на автомобилите. За най-малките градски коли, които затрудняват най-малко движението – с мощност до 55 kw и до 74 kw коефициентът ще се запази. За останалите увеличението е между 0,1-0,2 от стойността на коефициента, а за най-мощните коли – 0,3 в коефициента.

Така за колите с най-ниски екостандарти, но и с най-малка мощност данъкът ще скочи с между 3 и 10 лв. За колите с до 100 конски сили, които са и най-масовите, увеличението е между 7 и 40 лв. – 40 лв. за колите с екостандарти 0, 1 и 2, и със 17 лв. при автомобилите със стандарти Евро 3 и Евро 4.

Очаква се от тази промяна Столична община да събере около 18 млн. лв. допълнително през 2020 г., които ще бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите т.е. градското озеленяване.

Увеличението не е чувствително, но е стъпка в посока подобряване качеството на въздуха, като водещ е принципът най-замърсяващите коли да плащат повече, което в момента не е факт.

Таксите при имуществени сделки

Предлага се таксата, която Столична община получава от сделките с имоти и автомобили да се увеличи от 2,5% на 3% от стойността на сделката.

„В София годишно се правят около 115 000 сделки с имоти и коли, като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 000 лв., което означава 50 лв. данък. Очакваните допълнително приходи от този данък са около 20 млн. лв., с които ще гарантираме повече средства за ремонт на квартални улици тротоари...Ще предложа половината от тях да бъдат предоставени директно на районните кметове  за изпълнение на техните програми за ремонти, останалата половина ще бъде в рамките на програмата, която ние подготвяме“, обясни Фандъкова.

Намаление на данъка няма как да има, тъй като сме на минималните нива, които са по закон, коменитра Дончо Барбалов. По думите му що се отнася до екологичната компонента минималните нива по закон се запазват за около 180 000 автомобила, регистрирани в София. Що се отнася до мощността – незасегнати от промените ще останат около 360 000 автомобила, които са с мощност до 74 kw.

„Обръщам се с молба за подкрепа към гражданите на София – работим за подобряване на въздуха. Обръщам се към тези, които искат нашите деца да дишат по-чист въздух и към общинските съветници, които по време на кампанията говореха за по-смели мерки за борбата със замърсяването на въздуха и искаха по-големи средства за ремонт в кварталите и децентрализация – всички тези три мерки, ги включваме в предложението, което ще внесем в СОС“, коментира Фандъкова.

Предложенията ще бъдат качени още днес на сайта на Столична община, където ще бъдат достъпни за гражданите и общинските съветници. Ако Столичният общински съвет успее да гласува и приеме промените, те ще влязат в сила от януари 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама