Европейският парламент одобри състава на новата Еврокомисия

14:10, 27 ное 19 / Свят 25 1981 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите от Европейския парламент гласуваха състава на новата Европейска комисия ръководена от Урсула фон дер Лайен, съобщиха от пресслужбата на ЕП. 61 евродепутати гласуваха в подкрепа на новата комисия, 157 бяха против, а 89 се въздържаха.

Гласуването сложи край на продължителния процес на подбор на предложения екип от комисари. Целта му беше да гарантира, че изпълнителният орган на ЕС има демократичната легитимност да действа в интерес на европейските граждани.

Премиерът Бойко Борисов поздрави Урсула фон дер Лайен и новия състав на Еврокомисията. Той отправи благодарности и към досегашния ръководител на ЕК Жан-Клод Юнкер. Премиерът подчерта, че Мария Габриел ще отговаря за важни европейски приоритети. Преди гласуването стана ясно, че тя ще отговаря вече за иновациите, изследванията, културата и младежта.

Депутатите избраха Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия през юли. От края на септември до средата на ноември парламентарните комисии организираха изслушвания на всеки от кандидатите, за да преценят дали е подходящ за предложения пост.

На 21 ноември лидерите на политическите групи и председателят на Европарламента Давид Сасоли се съгласиха, че процесът на оценяване е приключил и че ЕП е готов да проведе окончателното пленарно гласуване.

Новата комисия ще започне работа на 1 декември. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама