“Демократична България” е против промените за сайтовете за почивки

16:47, 27 ное 19 / Политика 25 2568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Демократична България“ се обявява против предложенията за забрана на публикуване на некатегоризирани обекти в иновативни туристически платформи като Airbnb и Booking и произтичащите от това ограничения за самите платформи, се посочва в позиция, изпратена до медиите.

Те отчитат обаче нуждата от равнопоставеност на пазарните участници и споделяме желанието на туристическия бранш да бъде поставен пред сходни правила с отдаващите места за настаняване през Airbnb и Booking.

Управляващите: В Booking и Airbnb да си плащат данъците

От партията настояват за:

Предоставяне на технологична и законова възможност за интеграция между платформите за туристическо настаняване и данъчната администрация с цел изравняване на данъчното бреме без значение от метода на предлагане на съответното място за настаняване

Олекотяване на процедурите за категоризация и предоставяне на удобни и изцяло електронни услуги на Министерство на туризма и общините, в т.ч. по автоматизиран начин чрез системите за управление на места за настаняване.

Въвеждане на възможност за разграничаване на модела “споделена икономика” от традиционния туристически бизнес с оглед тежестта на регулациите и с цел ограничаване на злоупотребите.

Проактивна комуникация с платформи като Airbnb и Booking с цел въвеждане на националните изисквания в процеса на платформите по включване на обекти, без това да затруднява отдаващите места за настаняване.

Осигуряване на гаранции за спокойствие в жилищните блокове при отдаване на апартамент за краткосрочно наемане

Извършване на задълбочен анализ на ефекта от платформите за настаняване върху имотния пазар в центровете на големите градове.

Управляващите искат категоризация на имотите в сайтовете за почивки

Според тях не е редно заради малцина, които злоупотребяват с възможностите на тези платформи, да бъде блокирано отдаването на места за настаняване от частни лица с цел допълнителен доход на изцяло пазарен принцип. „Иновативните платформи са добър стимул за осъвременяване на законодателството и процедурите в туристическия сектор и смятаме, че правилното решение е тяхното влизане на пазара да доведе до по-лесни процедури и повече удобство за използващите услугите, а не до поредната забрана“, пише още в позицията на „Демократична България“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама