Проф. Габровски: Гарантирам, че София няма да остане без педиатрична помощ

18:08, 27 ное 19 25 1617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изключително бърза е била реакцията от страна на МВР и пожарната за овладяването на пожара в „Пирогов”, това каза в ефира на bTV изпълняващият длъжността директор на болницата проф. д-р Николай Габровски.

„Изключително бърза реакция от абсолютно всички структури, благодарение на което огънят бе ограничен. Бе предотвратено разрастване на пожара, което щеше да доведе до над 80 жертви”, каза проф. Габровски.

Взрив и пожар в "Пирогов", двама загинаха 

Незабавно е осигурен екип от психолози, които са работили с близките на жертвите, както и с медицинския персонал, който е бил на място.

„Създаде се една пълна мобилизация – 12 пожарни с около 36 пожарникари, повече от 30 полицаи. От рано сутринта получихме обаждания от всички възможни институции. За щастие само в рамките на стаята, в която е станал взривът, са големите щети. Една стена трябва да бъде възстановена”, обясни още проф. Николай Габровски.

Цацаров разпореди следователи от НСлС да разследват инцидента в „Пирогов“

Той неколкократно благодари на всички институции, които в този момент са действали като един. Проф. Габровски отново заяви, че категорично не става въпрос за взрив на кислородна бутилка, каквато беше първоначалната информация в медиите. Не е имало и неизправни апарати в стаята.

„Единственото, което е имало там, е газова инсталация, която подава кислород на пациенти със затруднено дишане. Единият от пациентите е бил с тежки увреждания на белия дроб и е имал нужда от повече кислород. Тази инсталация е била изправна. Освен това има служител на „Пирогов”, който ежедневно отговаря за тези системи. Всяка неизправност своевременно се коригира и нямаме никакво основание да смятаме, че има неизправност”, обясни проф. Габровски.

Той коментира и спирането на приема на деца в интензивното отделение в столичната педиатрична болница заради липса на анестезиолози. Стана ясно, че спешният прием на деца на територията на София ще се осигурява от „Пирогов“, Национална кардиологична болница и Александровска болница. ''София няма да остане без педиатрична помощ'', категоричен беше той.  

„Пирогов” има една много сериозно работеща структура за обслужване на деца. Имаме опит и ще се опитаме в тази ситуация да съдействаме максимално. Столичани спокойно могат да търсят помощ при нас”, увери проф. Габровски.

Той изрази съжаление за решението на колегите си, но според него, ако те са видели, че не могат да осъществяват тази дейност, това всъщност е по-разумното решение.

„Ще разчитаме и на колегите от педиатрията за колаборация. Целта ни е да осигурим възможно най-добро лечение за децата. Ще направим всичко възможно това да се случи”, категоричен бе проф. Николай Габровски.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама