ДАМТН: Инцидентът в „Пирогов" не е заради неизправност на инсталациите за кислород

18:15, 27 ное 19 / Общество 25 1033 Topnovini
1
2
3

Трагичният инцидент в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” не е настъпил в резултат на неизправност на съдовете за течен кислород.

Това се казва в позиция на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор във връзка с трагичния инцидент в болницата, при които загинаха двама пациенти.

Пушене в стаята - една от версиите за взрива в „Пирогов“

Ето какво още се казва в изявлението:

1. Инсталациите за кислород не представляват съоръжения с повишена опасност. Тези съоръжения са описани и изброени изчерпателно в глава 5, чл. 32 от Закона за техническите изисквания към продуктите. Поради тази причина, над тези инсталации не се осъществява технически надзор.

2. Инсталациите за кислород в стаите на лежащо болните в болничните заведения (където е настъпил трагичния инцидент) също не са съоръжения с повишена опасност и на тях не се осъществява технически надзор по смисъла на цитирания законов текст.

3. ДАМТН осъществява технически надзор на стационарно монтирани съдове, работещи под налягане за съхранение на течен кислород. С такива съдове са оборудвани повечето големи болнични заведение в страната.

В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” има два такива съда за течен кислород. Те са инсталирани в отделно помещение. Съдовете се проверяват по план веднъж на четири години. На съдовете е извършен технически преглед в установения срок и заключението е "годни за експлоатация".

4. Трябва да се подчертае, че трагичният инцидент не е настъпил в резултат на неизправност на тези съдове.

Ръководството на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) изказва своите съболезнования на близките и роднините на двамата пациенти, загинали тази нощ при трагичния инцидент в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани