28 ноември в историята

10:00, 28 ное 19 / Любопитно 25 2886 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра любопитните събития, случили се на днешната дата и останали завинаги в историята. 

***

Фернандо Магелан преминава през протока, който по-късно ще бъде наречен Магеланов

На 28 ноември 1520 г. три кораба под командването на мореплавателя Фернандо Магелан преминават през проток в южния край на Южна Америка, който по-късно ще бъде наречен Магеланов. Те навлизат в океана, който мореплавателят нарича Тихия заради спокойните му по онова време води. Магелан е първият, оглавил експедиция с цел обиколка на света и първият европеец, плавал в Тихия океан.

***

В Англия е избрана първата жена-депутат

Нанси астор е първата, която отваря пътя на жените към британската политика през 1919 г. За нея се твърди, че не е премълчавала дори пред Уинстън Чърчил. „Ако знаех колко трудно е това – да бъда първата жена в мъжкия клуб на парламента, никога не бих го направила” – признава впоследствие пред децата си лейди Астор. Въпреки това Нанси никога не е показвала слабост пред широката публика, а само десет години по-късно в парламента има още 15 жени.

***

Рузвелт, Чърчил и Сталин се срещат на Техеранската конференция 

На 28 ноември 1943 година започва едно от най-големите дипломатически събития по време на Втората световна война, а именно конференцията на ”Голямата тройка” в Техеран - Йосиф Сталин, Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил. На нея лидерите разглеждат следвоенното развитие на Европа. Срещата е уникална и с още един интересен факт - това е единственият случай, в който Сталин ползва самолет, за да достигне до крайната си цел, изминавайки 1088 километра по въздух.

***

Джон Ленън изнася последния си концерт

На 28 ноември 1974 г. Джон Ленън участва в своя последен концерт. Той изненадващо се появява на сцената на Медисън Скуеър Гарден, по време на шоуто на неговия добър приятел Елтън Джон. След това участие великият бийтълс никога повече не стъпва на сцена. Установява се за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекара повече време със семейството си и се отдава на дълга творческа пауза.

***

Провежда се първият видеочат в космоса

На тази дата през 2006 г. се провежда първият видеочат в космоса. Той е интересен с това, че астронавтът Томас Райтер отговаря на въпроси "на живо" през Интернет от Международната космическа станция, докато се намира на 400 км над Земята и се движи със скорост от 28 хиляди километра в час. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама