Продадоха портрет на 13-годишния Моцарт за 4 млн. евро

19:40, 28 ное 19 / Любопитно 25 2235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рядък портрет на австрийския композитор Волфганг Амадеус Моцарт беше продаден за 4 млн. евро на търг на аукционна къща "Кристис" в Париж, съобщи Reuters, цитирана от БТА. Сумата надхвърля значително предварителната оценка, която беше между 800 000 и 1,2 млн. евро.

Творбата - един от четирите портрета на Моцарт, нарисувани през живота му, датира от 1770 г. Авторството й се приписва на италианския художник Джанбетино Чиняроли. Платното с маслени бои изобразява 13-годишния Моцарт, седнал пред клавесин с партитура пред него, с бяла перука и червен редингот.

"Интересното в този портрет е партитурата. За нея се знае само от тази картина, което кара някои музиколози да смятат, че е написана от самия Моцарт", отбелязват от аукционна къща "Кристис".

По времето, когато е рисуван портретът, Моцарт пътува в Италия, за да продължи музикалното си образование, изнасяйки концерти из цялата страна.

Портретът е поръчан след изява на Моцарт във Верона през януари 1770 г. от венецианския главен ковчежник Пиетро Луджати, който е впечатлен от таланта му.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама