Българо-македонската комисия се събира за последно тази година

11:03, 28 ное 19 25 3151 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българо-македонската комисия се събира за последно тази година, за да обсъди съвместно честване на Гоце Делчев, съобщава македонското издание „Вечер“.

Средновековието, Османската империя и евентуалното съвместно честване на Гоце Делчев са темите, които членовете на комисията ще обсъждат днес и утре в София.

Срещата е продължение на тази в Охрид, която бе посветена на обсъждането на промени в съдържанието на учебниците по история.

Това е шестата и последна среща на комисията за тази година, уточнява изданието. До момента съвместната Българо-македонска комисия е провела общо осем срещи и е препоръчала на правителствата на двете държави съвместните възпоменания на Св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самуил и отправи препоръки за подобряване на учебниците по история. Последните срещи обаче завършват без особен напредък.

Припомняме, че в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати за важни събития и исторически личности в общата ни история – Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

Последвалото заседание на съвместната Българо-македонска комисия отбеляза малък напредък по отношение на Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

„Препъникамъкът“ в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония е създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама