Поглед назад: Станислав Доспевски, който вдъхна живот на стенописите у нас

10:30, 03 дек 22 / Поглед назад 25 8376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Станислав Доспевски е зограф и живописец, син на Димитър Зограф и племенник на Захарий Зограф, виден представител на Самоковската художествена школа и един от основоположниците на българската светска реалистична живопис.

Изключителен ерудит не само за времето си, а дори и за съвременните ни представи за интелектуалец.

Бъдещият живописец е роден на 3 декември 1823 г. в Самоков, но впоследствие семейството му се преселва в Пазарджик.

Първоначално учи в родния си град, а след това продължава образованието си в Пловдив. Още от малък той навлиза в живописта, като помага на баща си в изписване иконите на пловдивската църква „Св. Неделя“.

Първо завършва Художественото училище за живопис, скулптура и архитектура в Москва, а след това и Императорската художествена академия в Санкт Петербург. По това време приема името Станислав Доспевски.

След завръщането си в България живее в Самоков и Пазарджик. Обикаляйки манастирите ни, полага заедно с Найден Геров началото на основния фонд на първия държавен български музей.

В разгара на Руско-турската война през август 1877 г. Доспевски е арестуван от турските власти, затворен най-напред в кауша в Пловдив, а после е изпратен по влака в Цариград.

Умира след заразяване с тиф в един от затворите на Цариград на 6 януари 1878 година, погребан бил в двора на българската черква „Свети Стефан“.

Станислав Доспевски е изрисувал някои от стенописите в главната черква на Рилския манастир, в Батошевския манастир "Въведение Богородично", в Преображенския манастир (иконата на Св. Андрей и др.), в Лопушанския манастир, в храма "Успение на Пресвета Богородица" в Пазарджик (иконата на св. Кирил и Методий и др.), в Софийската катедрала "Св. Неделя" (част от иконостасните икони), а в Пловдив - в църквата "Св. Марина" (олтарните икони на Иисус Христос и Света Богородица), в Църквата "Св. Св. Константин и Елена" (иконата "Св. Варвара"), в църквата "Св. Богородица" (Иисус Христос и Св. Богородица с Младенеца).

Св. Богородица с Младенеца (Одигитрия).
Икона от 1859 г. от Станислав Доспевски.
Съхранява се в Пловдивската Света Митрополия.

 

Св. Йоан Кръстител.
Икона от ок. 1859 г. от Станислав Доспевски.
Днес в Пловдивската Света Митрополия.

Къща музей

Къщата музей „Станислав Доспевски” е единственият в България дом - музей на възрожденски художник. Сградата е построена през 1864 г. по проект на Станислав Доспевски от прочутите брациговски майстори, и е в стил характерен за периода на Възраждането.

Снимка: artgallerydospevski.com

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама