Газовата връзка с Гърция ще е готова до края на 2020 г.

16:00, 28 ное 19 / Политика 25 2072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде готова до края на 2020 г., увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешното заседание на Комисията по енергетиката в парламента, съобщи БТА.

Министърът на енергетиката добави, че строителството на интерконектора между Гърция и България трябва да приключи паралелно със завършването на Трансадриатическия газопровод /TAP/.

Борисов: Газовият интерконектор е приоритет за България и Гърция

По този начин ще може да се изпълни договорът между "Булгаргаз" и азербайджанската компания "СОКАР" за доставка на 1 млрд. куб. метра газ от находището "Шах Дениз 2". "Ние трябва да сме готови, така че до края на 2020 г. да можем да поемем този 1 млрд. куб. метра газ, който ще дойде от Каспийския регион, за да може проектът да заработи", каза Теменужка Петкова.

Депутатите от Комисията по енергетиката днес одобриха законопроект за ратифициране на гаранционно споразумение между България и Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ във връзка със подписан на 10 октомври 2019 г. Договор за финансиране на междусистемната газова връзка Гърция-България между ЕИБ и "Български енергиен холдинг" ЕАД. Министерският съвет на 21.11.2019 г. прие решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира това гаранционно споразумение.

Осигурено е пълното финансиране на интерконектора България - Гърция

Теменужка Петкова поясни, че този заем е важен елемент за успешното приключване за реализацията на целия проект. Ратификацията на това гаранционно споразумение е предварително условие за влизане на сила на договора и усвояване на кредитирането. Подобно ратифициране ще бъде направено и от гръцка страна.

Тя посочи, че заемът е до 109.9 млн. евро. Три години е срокът за усвояване. Седем години е гратисният период по отношение на главницата. Срокът за погасяване на кредита е 25 години. Лихвеният процент се определя за всеки транш преди усвояването му - съответно плаващ или фиксиран. "Смятаме, че тези параметри, които бяха постигнати, удовлетворяват в максимална степен успешната реализация на този проект", заяви енергийният министър.

В решението на МС е записано, че предоставянето на държавна гаранция в размер до валутната равностойност на 215 млн. лв. по заемните споразумения във връзка с финансирането на проекта е предвидено в чл. 70, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на България за 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама