Втори сме в света по износ на слънчоглед

16:03, 28 ное 19 / Политика 25 2212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е на второ място в света по експорт на черен маслодаен слънчоглед - 779 430 тона за миналата година. Осми сме по износ на рапица, а 11-ти - за мека пшеница и царевица. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в Пловдив, където се провежда IX-ият национален агросеминар, посветен на зърнопроизводството, пише „24 часа“. Тя похвали сектора, който по думите й е най-жизненият и конкурентноспособен у нас.

"И на олимпийските игри нямаме толкова призови места", подчерта тя. Общият добив от зърно в страната за 2018 г. е над 12 млн. тона. От него са изнесени 6,8 млн. тона. Очакваната реколта тази година от пшеница е 6 млн. тона.

Близо 38 млрд. лв. е износът ни от началото на годината

"През 2019-а заявените за подпомагане площи със зърнено-житни култури са 19.316 милиона декара, а с технически – 9. 765 млн. дка, което прави 74% от обработваемата земя у нас", посочи Десислава Танева. По думите й инвестициите в зърнопроизводството за периода 2014-2018 са над 7,5 млрд. лева. Едва 500 000 лева от сумата е от европрограмата "Развитие на селските райони".

"Най-тежко ми е, като чуя за сблъсък между пчеларство и зърнопроизводство. Трябва да намерим решение за това, как да направим съжителството между тях по-продуктивно", каза Танева. Тя засегна проблема със защитата срещу градушките и разкритикува стопаните, които не желаят да плащат вноска и заплашват да извадят "конски сили". Министърът обяви, че за следващия програмен период са предвидени 72 млрд. евро от бюджета на ЕС за компенсации срещу природни бедствия, но условието е да има участие на отделния земеделец. Без него не може да използва европомощта.

От своя страна изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев презентира на форума системата за електронни услуги. През нея стопаните сами ще могат да подават заявления за площите. За целта обаче е необходими да имат електронен подпис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама