Акцент на деня: Хайде на курорт, ама национален

17:30, 28 ное 19 25 4848 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Промени в Закона за туризма този път нагорещиха страстите между министър Николина Ангелкова и лидера на НФСБ Валери Симеонов. Двамата неведнъж са влизали в словесни битки докато той беше вицепремиер. Обвинения и крилати фрази и този път не липсваха.

Кой да решава за националните курорти?

Изменението в закона оставя това в ръцете на министъра на туризма. Досега становища даваха и други държавни органи. Валери Симеонов определи като диктат правото да се прехвърли само на ресорния министър.  Николина Ангелкова се защити, че идеята за националните курорти не е нейна приумица, а е обсъждана с представители на сектора. 

Къде ще купонясваме и къде ще релаксираме?

Предвижда се в националните курорти да има зониране. Общинските съвети ще имат думата къде в курортите може да се шуми до късно и къде не. Според Симеонов ако това се приеме, ще се стигне до приказката „бой на негри в тъмна нощ“. „Ще започне едно „боричкане на булдози под килима“, както казваше Чърчил“, обяви той. Ангелкова му отговори, че Испания, Италия, Хърватска, Гърция и Франция имат зониране в националните курорти.

Корупция, затъмнение и още... 

Валери Симеонов намекна и за корупция, за това заговориха и от БСП. По думите му законът въвежда „пълно информационно затъмнение“, а липсата на информация е най-добрата среда за корупция. „Много е лесно да хвърляш във въздуха помпозни думи като корупция и некомпетентност, защото всеки ги отразява. Обвиненията трябва да имат факти, а такива няма“, подчерта министърът на туризма. 

Измененията в закона минаха на първо четене, въпреки че коалиционните партньори на ГЕРБ „Обединени патриоти“ гласуваха „против“. Везните наклониха ДПС с гласовете си „за“. От БСП имаха критики, но се въздържаха при гласуването. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама