Джамбазки: Няма как да сме задължени да ратифицираме Истанбулската конвенция

18:16, 28 ное 19 / Политика 25 3122 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След като с голямо мнозинство ЕП прие предложение за резолюция относно присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция, евродепутатът Ангел Джамбазки успокои в ефира на bTV, че ние не сме длъжни да я приемем.

Текстът, който не е законодателен, призовава 7-те страни от ЕС, които са я подписали, но още не са я ратифицирали, да го направят без отлагане. Тези държави са България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания.

ЕП призова България и още шест страни да ратифицират Истанбулската конвенция

„Няма как да сме задължени да я ратифицираме, защото е незаконодателен акт, а декларация. Това е една от тези типично празни, нищо неказващи декларации. Не може нищо да се промени, единствено важно решение е това на Конституционния съд у нас, ЕП може да приеме, колкото си иска незаконодателни резолюции, може всеки ден да приема по една, това няма никакво значение", обясни Джамбазки.

Миналата година КС реши, че декларацията не съответства на Конституцията на България. Според Джамбазки Истанбулската конвенция не цели да защитава жените.

"Тя цели да прави пропаганда на джендър идеологията и затова ние не я приемаме - 7 държави са против този джендър документ, ние сме пропорционално представени, все пак Германия е представена от 90 човека, 500 човека са гласували, нормално е, но това не значи нищо”, поясни още евродепутатът.

СБЛЪСЪК: "За" или "Против" Истанбулската конвенция?

Джамбазки добави, че документът не може да ни принуди за нищо, имаме си своя традиция, ние сме против насилието над жени, но традиционното семейство е от жена, мъж и техните деца, обясни още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама