Вашингтон ще внася по-малко средства в бюджета на НАТО

18:50, 28 ное 19 / Свят 25 2700 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Страните членки на НАТО постигнаха споразумение, което ще позволи на САЩ да внасят по-малка вноска в бюджета на Алианса, това заявиха днес представители на организацията, цитирани от БТА.

Споразумението беше постигнато няколко дни преди срещата на НАТО на 3 и 4 декември в Лондон, в която се очаква да участва американският президент Доналд Тръмп. На последната среща на алианса миналата година Тръмп поиска вноската на САЩ в бюджета на НАТО да бъде намалена.

Съединените щати плащат сега 22,1 % от бюджета на НАТО, а Германия - 14,7 процента. Вноската на Франция е 10,5 % от бюджета на организацията.

Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО: Това е сигнал за пробуждане на Алианса

По силата на постигнатото споразумение САЩ ще намалят вноската си до 16,35 % от бюджета на НАТО. Германия ще плаща същия процент, а останалите страни членки, с изключение на Франция, ще плащат по-големи вноски. Париж отказа да участва в споразумението с аргумента, че се създава прецедент, който би позволил на САЩ да намалят вноските си и в други международни организации, заяви високопоставен дипломат.

Разпределянето на разходите в НАТО ще бъде една от темите на предстоящата среща в Лондон, тъй като според Вашингтон останалите държави членки на алианса не харчат достатъчно средства за него.

Очаква се утре генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да обяви какви средства предоставят на организацията страните членки след идването на власт на Доналд Тръмп през 2016 г.

29-те страни от Алианса поеха ангажимент през 2014 г. да увеличат разходите си за отбрана до 2 % от брутния си вътрешен продукт до 2024 г.

Към настоящия момент осем страни са изпълнили това задължение: САЩ, Гърция, Естония, Литва, Латвия, Великобритания, Румъния и Полша. Франция твърди, че ще достигне целта през 2025 г., а Германия - в началото на десетилетието, започващо през 2030 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама