29 ноември в историята

10:00, 29 ное 19 / Любопитно 25 2555 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра любопитните събития, случили се на днешната дата и останали завинаги в историята. 

***

Томас Едисън представя фонографа – предшественика на грамофона

На 29 ноември 1877 г. американският изобретател Томас Едисън представя фонографа – предшественика на грамофона, а на 19 февруари следващата година го патентова. Стойността на устройството е 18 долара. С него успели да запишат детската песничка "Мери си имаше малко агънце" (Mary Had a Little Lamb), а публичната демонстрация на апарата веднага прави Едисън известен.

Той се счита за един от най-плодотворните изобретатели на своето време, с рекорден брой патенти на свое име – 1093. 

***

Хауърд Картър отваря гробницата на Тутанкамон за публика

Британският археолог и египтолог Хауърд Картър прави най-голямото археологическо откритие на ХХ век - открива гробницата на фараона Тутанкамон, единствената неограбена гробница за последните три хилядолетия. Той е първият, който вижда саркофага на Тутанкамон, а на 29 ноември през 1922 г. отваря гробницата на фараона и за публика. След като описва разнообразните находки, Картър се оттегля от археологията и става колекционер.

***

Извършен е първият полет със самолет над Южния полюс

През 1929 г. американският пилот адмирал Ричард Бърд извършва първия полет със самолет над Южния полюс. По време на полета той открива две планини. Заради множеството извършени открития и изследвания Бърд е удостоен със златен медал на Американското географско дружество.

***

Излъчена e най-кратката телевизионна реклама  

На 29 ноември през 1993 г. по американския телевизионен канал Кинг Ти Ви е излъчена най-кратката телевизионна реклама от 4 кадъра и продължителност 0,133 секунди. Рекламата е била на шоколадовите бонбони Frangos. Излъчването на всеки от кадрите е струвало на компанията по 948 долара.

***

Си Дзинпин употребява израза „китайска мечта“ за първи път

Изразът е употребен в реч на Си Дзинпин за първи път на 29 ноември 2012 г. При първото си обръщение като президент на Китай на 17 март 2013 г. той продължава да използва израза „китайска мечта“, като по този начин го официализира в държавна политика. Той дефинира китайската мечта като национално обновяване, подобряване на живота на хората, просперитет, изграждане на по-добро общество и подсилване на военното дело. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама