BMW строи в Китай завод за електромобили

09:40, 29 ное 19 / Свят 25 2356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Луксозният германски автомобилен производител BMW заяви, че ще произвежда изцяло електрически модели при своите Мини автомобили в нов завод в Китай – компанията стартира съвместен завод с китайския партньор Great Wall Motor.

Около 160 000 автомобила годишно се предвиждат за производство в планираната фабрика в град Джандзяган в провинция Джансу, която ще наеме 3 000 души.

Строителството на завода е планирано да продължи от 2020 до 2022 г., се казва в съобщение на BMW, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

И двамата партньори заедно инвестират 650 милиона евро в проекта.

Наред с изцяло електрическия Мини на BMW, китайската компания ще изгради и някои собствени модели към марката в завода.

„Това е още една важна стъпка към електрифицираното бъдеще на марката Мини“, се казва в изявлението.

Групата BMW вече беше обявила, че ще започне производство на първата изцяло електрическа версия на емблематичния компактен автомобил в завода си в Оксфорд, Англия този месец.

Първите модели Мини E ще бъдат пуснати на пазара в началото на следващата година.

Китайските връзки се появяват, когато BMW се присъединява към други световни производители на автомобили в ускоряването на преминаването към електрически и хибридни превозни средства, потдикната от опасения за околната среда.

Скъпото преобръщане към по-чистите и компактни автомобили на утрешния ден удря тежко автомобилните производители в момент, когато световната индустрия се бори с все по-мрачни икономически перспективи.

Китай е най-големият пазар на автомобили в света, но след години на силен растеж, продажбите на автомобили там паднаха миналата година за първи път от 90-те години.

Забавянето на икономиката, напрежението в търговията между САЩ и Китай и китайското противодействие на сенчестите кредитни практики са решаващи при търсенето.

Членът на борда на BMW Николас Петер заяви: „китайското съвместно предприятие, известно като Spotlight Automotive Limited, подчертава огромното значение на китайския пазар за нас".

В световен мащаб BMW си е поставила за цел да има повече от един милион изцяло електрически превозни средства и хибриди по пътищата до края на 2021 г.

Търсенето на водещия й електромобил BMW i3 е скочило с около 20% тази година в сравнение с 2018 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама