Денят накратко – 29 ноември

19:00, 29 ное 19 25 2740 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какво се заканиха перничани заради водната криза в града, защо лекари от Окръжна болница станаха обект на брутална агресия, кой е победителят в конкурса за обновяване на площад „Света Неделя”, българин или македонец е Гоце Делчев и още:

***

Водната криза разгневи все повече и повече перничани

Водният режим започва да дава резултат, а нивото на водата в язовир "Студена" е положително, стана ясно днес от думите на кмета на Перник Станислав Владимиров. Въпреки това недоволството на жителите на града и останалите населени места на воден режим в региона не стихва.

Перничани се събраха на втори протест, този път с искане на оставката на Областния управител Ирена Соколова. Очаква се недоволството да прерасне в гражданско неподчинение, като днес бъде блокиран важния пътен възел „Даскалово”

Водният режим започна на 18 ноември и засяга около 600 хиляди души. Жителите на засегнатите населени места ще имат вода от 5 до 10 ч. сутринта и вечер от 17 до 22 ч. В парламента регионалният министър Петя Аврамова заяви, че кметът на Перник трябва да смени водния режим от 16 до 22 ч. и допълни, че до вторник се очаква да пуснат вода в язовира от Владайския канал.

***

Брутална агресия в Окръжна болница

Лекари в УМБАЛ „Св. Анна“-София са били обект на брутална агресия рано тази сутрин. Пациент, който е приет в болницата за планова операция, започва да вилнее в коридора на Първо отделение на Клиника по хирургия. Удрял, блъскал, душил и обиждал лекари и сестри. Предварително е сложил на камерите гумени ръкавици, с цел да предотврати видеозаснемането. Счупил е и вратата на клиниката.

Две лекарки и сестра са сериозно пострадали. Едната е хоспитализирана веднага в клиника по реанимация – със съмнения за комоцио. Мъжът е бил задържан в двора на болницата. Той отхвърли твърденията, че е посягал на лекарите.

***

Старт на „Българската Коледа“

Президентът Румен Радев обяви началото на новото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Темата и целите на кампания 2019/2020 бяха представени в университетската болница „Света Марина“ във Варна. През миналата година инициативата набра над 2,4 милиона лева. Със събраните средства бяха подпомогнати 551 деца, а 19 лечебни заведения получиха нова техника.

***

Победителят в конкурса за обновяване на площад „Света Неделя” е?

Архитектурното студио на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас е победителят в международния конкурс на Столичната община за обновяване на площадното пространство на пл. „Св. Неделя“. Ремонтните дейности се очаква да започнат от 2021 година.

***

ДПС сменя ръководството догодина

На 26 април 2020 г. ще се проведе Х-тата Национална конференция, която трябва да избере нов председател и нов Централен съвет. Датата за конференцията не е избрана случайно - на 26 април се навършват 30 години от регистрацията на ДПС. Издигането на кандидати ще става до 19 април.

***

Българин или македонец?

Българо-македонската комисия се събра за последно тази година. Срещата е продължение на тази в Охрид, която беше посветена на обсъждането на промени в съдържанието на учебниците по история. Предмет на днешното заседание е въпросът за възможно съвместно честване на Гоце Делчев. Разногласия по темата не липсваха и този път.

Членът на македонската комисия Драги Георгиев заяви, че Гоце Делчев е много чувствителна тема и не е работа на комисията да определи българин или македонец е той. Българският член на комисията Ангел Димитров обаче смята, че Комисията трябва да определи какъв е Гоце Делчев. Така напредък по въпроса е трудно да бъде постигнат на този етап.

***

Разбиха група, източвала пари чрез скимиращи устройства у нас и в чужбина

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха група от четирима души, която източвала пари чрез скимиращи устройства. Групата действала от началото на 2018 г. в България и чужбина. Един от тях е изработвал самите сканиращи устройства, други набирали и обучавали мулета, които да теглят парите Претърсени са 7 адреса и 3 автомобила, установени са две помещения - работилници. Четиримата обвинени са на свобода срещу парични гаранции.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама