Работодатели и синдикати: Бисер Петков беше добър социален министър

10:10, 30 ное 19 / Политика 25 2449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вчера премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Тази оставка е изненада и за синдикатите, и за работодателите. Това заявиха в ефира на bTV председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов и зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Двамата бяха категорични, че гадаят за причината.

Политическите реакции след оставката на Бисер Петков

Димитър Манолов се опита да обясни оттеглянето на социалния министър в „по-широк политически контекст”. Според него е било нормално да има напрежение след местните избори и някой трябва да „даде фира” и да стане „курбан”.

В случая това е Бисер Петков, макар че регионалният министър също е бил на мушка и е било „по-логично” да се оттегли заради режима на водата в Перник. Министър Аврамова обаче има по-голямо политическо значение от Петков, смята Манолов

Бранков отбеляза, че е имало много проблеми с трудовото законодателство като този с болничните, но не смята, че това е било причината да подаде оставка и категорично не е виновен за провала на мерките в тази област.

„Бисер Петков имаше много душмани в правителството и в министерството”, заяви председателят на КТ „Подкрепа”, който отбеляза, че е нормално да има напрежение между социалния и финансовия министър, защото единият „държи баницата”, а другият иска да я раздава.

Работодатели и синдикати в лицето на Димитър Бранков и Димитър Манолов дадоха много висока оценка на Бисер Петков като министър – над 5 по шестобалната система.

Като наследници на Петков в момента се спрягат Деница Сачева и Зорница Русинова. Според Манолов най-вероятно Сачева ще стане новият министър на труда и социалната политика, а Бранков не даде своята прогноза.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама