Манолова изпрати сигнали за застрояване на частни домове в природен парк „Витоша”

14:53, 30 ное 19 / Политика 25 2964 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мая Манолова е изпратила сигнали за застрояване на частни домове в рамките на природен парк „Витоша”.

Сигналите са до главния архитект на София, до новите двама районни кметове на Панчарево (независим) и на Витоша (ГЕРБ/СДС), до членовете на архитектурната комисия в СОС, до директора на парк „Витоша” и др., става ясно от Facebook профила на Манолова. 

ВАС разреши връщане на 10 декара от парк „Витоша” на частни лица

''Със сигурност нашата проверка установи четири частни къщи, построени в парка през последните години извън законовите регламенти, но по-тревожното е, че още 150 имота в парка могат да ги последват.
Става дума за корупция, видима и с просто око на картите, които публикуваме'', пише тя. 

Снимка: Facebook 

Снимка: Facebook 

Снимка: Facebook 

''Направихме обстойна проверка на двата имота, които след заповед на министър Нено Димов се изключват от обхвата на парка. Те са урегулирани от общината, което е задължителна процедура преди застрояване. За по-големия от тях има интересен факт: става по времето на г-н Борисов като кмет. Но това не са единствените такива имоти. Около 150 терена в природния парк са със същия статут''.

Мая Манолова: Не ме е страх, г-н Борисов

''От 2005 г. насам, след приемането на Плана за управление на парка, са застроени 4 имота. Един от тях получава разрешение дори след влизането в сила на Общия устройствен план на София, което за нас е безпардонна корупция. Кой е човекът, успял да получи такова благоволение от Общината и екипа на г-жа Фандъкова? Кои са другите трима? Кои са останалите 150? И кой е виновен – те, че опитват? Или администрацията на кмета Фандъкова – че им позволява?'', пита Манолова.

''Именно за да се разбере, внесохме искане за проверка на законността на строителството. Решението е просто: тези 150 имота трябва да се преотредят и да се включат в парка чрез промени в подробните устройствени планове. Остава да видим дали общинският съвет и администрацията на г-жа Фандъкова ще го направят. Кой ще е „против” да се запази парка „Витоша”? И кой ще е „за” и „въздържал се”? С интерес ще наблюдаваме''. 

Фандъкова увеличава данъците за автомобили и таксите при имуществени сделки

Манолова посочва, че ще бъдат инициирани срещи с общински съветници и районните кметове, за да се обърне специално внимание към проблема.

''Който и да излива бетон във „Витоша”, който и да му помага, който и да нарушава закона, който и да премълчава по веригата това безобразие, трябва да е сигурен, че ще го покажем на софиянци. Засега показваме само къщите'', заявява тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама