Нов скандал за поставяне на стентове на здрави хора

20:10, 01 дек 19 25 3118 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В поредица от разследвания в последните два месеца в ефира на Нова телевизия показаха фрапиращи разкрития за измами в родното здравеопазване. Една от тях бе за това как кардиолог от държавната болница в Пазарджик получава 57 000 лева месечна заплата, поставяйки стентове на голям брой пациенти, включително и здрави.

Отстраниха от длъжност лекаря, поставял стентове на здрави хора

В телевизията са получени сигнали за същите злоупотреби на кардиолози и от други болници в страната. Един от тях е от Пловдив, за началника на кардиологичното отделение в държавната болница доц. Иван Мануков.

На 9 октомври тази година жертва на доц. Мануков в пловдивската болница става Динко Бобчев. Той разказва: "Обърнах се към доктор Мануков, когото познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната”. Бобчев показва и бележката, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил заплашен от масивен инфаркт или инсулт.

Шокиран, Динко Бобчев звъни на свой приятел лекар, който го изпраща за повторен преглед в софийска болница. Там пациентът носи диска с изследването и епикризата. Трима професори му казват, че сърцето му е здраво и не се нуждае от стентове.

Мъжът се прибира в Пловдив, вече спокоен. Не се явява в пловдивската болница за поставяне на два стента. Тогава започват да му се обаждат. След подаването на жалба, пациентът получава нова епикриза, с променени данни.

Единственото, което доц. Мануков казва е, че пациентът е викнат за изследване на велоаргоментър, не за стентове.

С казуса е запознат лично и шефа на НЗОК Дечо Дечев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама