Нено Димов: Няма незаконна тръба от язовир „Студена”, има нерегламентирано източване

09:23, 02 дек 19 / Политика 25 2409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Няма незаконна тръба от язовир „Студена, но има нерегламентирано източване към Радомир през помпена станция „Крапец”, обясни пред bTV министърът на екологията Нено Димов по повод водната криза в Перник, заради която градът е на воден режим от 18 ноември.

Извънредна проверка на язовир „Студена“ установи нарушения

"Радомир може да получава питейна вода от язовир „Студена”, но само при аварийна ситуация, а Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е било уведомено за такава", уточни министърът.

Освен нерегламентирано източване на язовира проверка на министерството е установила и липса на разходомер, заради което не може да се каже какво количество вода е източено. МОСВ е направил предписание да бъде поставен такъв.

Нено Димов: Гарантирането на питейно-битовите нужди на населението е приоритет

Димов уточни, че само разследване може да установи кой е разрешил нерегламентираното източване на язовир „Студена”.

Според него са нужни законови промени, които да забранят използването на вода за питейни нужди и за индустриални. "Сега това не категорично забранено. Трябва да се работи и за намаляване на загубите по ВиК мрежата, които за Перник са 75%", каза още екоминистърът.

Нено Димов за водната криза в Перник: Над 25 са разрешените източници извън язовир „Студена”

Той коментира и замърсяването на река „Струма” от миналата седмица. Установено е, че замърсяването идва от бившия комбинат „Ленин” – част, която не е приватизирана. Сега обаче се търси собственикът на този обект.

Проверката за разкопаването на коритото около река Вит, показала, че има нарушение „Хидрсотрой”, които били наето от областния управител да разчистват, но не поискали разрешение от Басейнова дирекция. Фирмата е глобена, засега не е обжалвала, уточни екоминистърът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама