Япония дава 146 млн долара за остров за американски военни учения

12:59, 02 дек 19 / Свят 25 2234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Япония съобщи, че се е съгласила да закупи необитаем остров край югозападното й крайбрежие за 146 милиона долара, с цел да бъде използван за американски военни учения.

Токио и Вашингтон се договориха през 2011 г. да преместят мястото за учения на американски изтребители на остров Магешима, на около 30 километра от югозападния японски бряг. Главният секретар на кабинета на Япония Йошихиде Суга заяви, че споразумение за закупуване на Магешима е постигнато в петък, "след дискусии между Министерството на отбраната и предприемача, собственик на по-голямата част от острова".

Понастоящем американските летателни операции се провеждат на Иво Джима, на около 1200 километра южно от Токио. Вашингтон поиска този ход с твърденията, че Иво Джима - ключово бойно поле от Втората световна война, е твърде далеч от американска военна база в западния японски град Ивакуни, където техните бойци са разположени.

Суга заяви, че на острова ще бъде изградено съоръжение за практикуване на кацане, като добави, че не може да разкрие повече подробности, тъй като придобиването не е завършено.

Японската армия отдавна е ограничена до самозащита и страната разчита до голяма степен на САЩ в рамките на двустранен съюз за сигурност, припомня АФП. Президентът Доналд Тръмп многократно настояваше Япония и други съюзници на САЩ да допринесат повече за разходите за собствената си отбрана.

Някои жители, които живеят на острови в близост до Магешима, заявиха, че са загрижени за шума от потенциална база за летателна подготовка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама