Цветан Цветанов: ГЕРБ допуска грешки заради липсата на алтернатива

14:01, 02 дек 19 / Политика 25 2441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГЕРБ допуска грешки заради липсата на алтернатива. Това обяви председателят на УС на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов в интервю за Novini.bg.

Тридесет години демокрация: Евро-атлантическият център за сигурност с кръгла маса на 3 декември

Каква беше 2019 г.?

„Хубавото е в живота, че не можеш да начертаеш всичко, но това, което си говорихме преди година, общо взето, се изпълни - изпълниха се всички важни стратегически решения в парламента, важните избори за евродепутати и местна власт. При мен обаче се получи една динамика – от ръководна позиция в ПП ГЕРБ вече съм редови член на ГЕРБ и се наложи да начертая пътя си от средата на годината. Хубавото е, че не взимам емоционални решения и когато се концентрирам и анализирам ситуацията, винаги взимам решения с по-дългосрочна перспектива. И точно заради това за мен е изключително удоволствие, че успях да привлека едни достойни експерти и успяхме да създадем Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС).

Това за мен е изключително добро предизвикателство, защото Центърът ще продължи този път, който съм вървял и отстоявал активно в политиката. За мен по-важно е това, което се случва днес, защото това може да направи по-сигурна страната ни“, заяви Цветанов.

За ЕАЦС

Дейностите на ЕАЦС са много ясни разписани в нашия сайт и устав. Центърът ще се занимава с всички сектори, които са свързани със сигурността – фалшивите новини, енергетиката, хибридната война, трафикът на хора и други, обясни Цветанов.

На въпрос ще прерасне ли в политически проект неправителствения му проект Цветанов отговори, че смята, че в страната има нужда от един евро-атлантически глас. „Към настоящия момент аз съм редови член на ГЕРБ, не съм пропуснал нито едно събрание на партийната организация. Самият живот ще определи какво ще стане, но към настоящия момент нямам сериозни амбиции и не съм мислил по тази тема“, каза той.

Цветан Цветанов: Не знам докога ще бъда редови член на ГЕРБ

„В момента съм се концентрирал максимално сериозно в неправителствения сектор. Искаме да направим подвижни семинари и да не отричаме всичко, което се е случило през последните години. В тази връзка ще се състои кръгла маса. Това ще е първото събитие на ЕАЦС. То ще се състои на 3 декември в 18.00 часа в зала „Мусала“, където заедно с представители от Центъра и други ще говорим за това къде бяхме, къде стигнахме и какво ще искаме да се случи занапред. 15 посолства заявиха желание за участие“, обяви Цветанов.

Изборите и политическата картина след тях

Той направи и един бърз прочит на двата вота, които отминаха. „Бяха постигнати две цели. ГЕРБ стана първа на евровота. На местните избори ГЕРБ също е първа политическа сила. Но всички партии направиха анализи, че са постигнали висок резултат и са удовлетворени от това, което се случи. Нямаше обаче политическа сила, която направи обективен анализ. Всеки заяви, че се е представил добре и никой не коментира допуснатите грешки. Аз не смятам, че е коректно да влизам в тези детайли. Но мога да отчета, че ГЕРБ има загуба от 2015 година с около 150 000 гласа. Нека да не забравяме, че в тези местни избори ГЕРБ участва в коалиция с няколко партии, като основен партньор бе СДС.

,,Всеки да си направи извода. Загуба имаше и в София, в големи градове. Това може да бъде променено с активен диалог“, каза Цветан Цветанов.  На въпрос той участва ли в подобен диалог Цветанов отговори, че общува само с първичната организация и с колеги из страната, с които има изградено доверие.

„Аз смятам, че е по-добре на по-късен етап да се направи анализ и да се установи дали има диалог, обективност, дали всеки един носи отговорността си. Мога обаче да направя един извод от цялостната ситуация след евроизборите и местния вот. След местния вот се вижда, че парламентарната опозиция в българския парламент не е в състояние да предложи алтернатива и точно затова изборният резултат, който беше регистриран след изборния процес, се вижда, че днешното управление е без алтернатива към настоящия момент. Днешното управление обаче има насреща си една извънпарламентарно представена общност, която иска да се генерира някаква алтернатива. В момента, може би заради процесите, които има в БСП, не могат да се формулират правилните алтернативи и това дава възможност ГЕРБ да допуска все повече и повече грешки. Много по-работещо е едно управление, когато има сблъсък на идеи“, каза Цветанов.

Цветан Цветанов: Няма предпоставка за предсрочни избори

В момента правителството е стабилно, нямат видима алтернатива, отбеляза категорично той. Според него всяка една проба-грешка е капка, която влиза в негативното поле на ГЕРБ и ще изиграе лоша шега на партията при едни следващи парламентарни избори. „Точно това трябва да бъде основен акцент: когато се взима едно решение, то трябва да бъде достатъчно добре обосновано“, заяви той. Цветанов сподели още, че не смята, че може да се получи искра от политическия проект на Слави Трифонов, защото вижда повече популизъм.

На прага на 2020 г.

На прага на новата 2020 година той заяви, че най-важното е да се отделя повече време на близките хора. „Чак в средата на 2019 година видях семейството си и през лятото не стоях на телефона си, а имах възможност да се насладя на прекрасната си съпруга и трите си дъщери“, каза пред Цветан Цветанов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама