Коя е първата фалшива новина според учен?

16:40, 02 дек 19 / Култура 25 2307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски учен твърди, че най-ранният пример за фалшива новина е вавилонска плочка на 3000 години за Ной и ковчега му, съобщи Фокс нюз.

Според Мартин Уъртингтън от Кембриджския университет девет реда от плочката разказват за потопа на Гилгамеш, но могат да бъдат тълкувани по различен начин заради двусмислени думи, използвани користно от бога Еа.

Останки на 18 хиляди години озадачават учените

Богът казва, че "от небесата ще завали храна", ако бъде построен ковчегът, но според д-р Уъртингтън думите могат да означават и скрито предупреждение за потопа.

"С този ранен епизод в митологични времена започва манипулацията на информацията и езика. Това може да е най-ранният пример за фалшива новина", цитира БТА.

Епосът за Гилгамеш се смята за една от най-ранните литературни творби и религиозни текстове. Историята за потопа е известна от глинени плочи на около 3000 години, открити през 1872 г. от асириолога Джордж Смит. Д-р Уъртингтън откри "фалшивата новина" в 11-ата плоча, която се съхранява в Британския музей.

Според д-р Уъртингтън причината бог Еа да лъже е много проста - има полза от това.

"Вавилонските богове са оцелявали благодарение на хората, които са ги хранели. Ако човечеството изчезне, те няма да оцелеят. Бог Еа манипулира езика и подвежда хората да направят каквото иска, защото има интерес. Паралелите със съвремието са безкрайно много", коментира Уъртингтън. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама