Учени наблюдаваха за пръв път образуване на планета

22:00, 02 дек 19 / Култура 25 3349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени изследвали протопланетарния диск на звездата HD 141569A от съзвездието Везни и открили, освен двата й известни досега сегмента, още един, разположен по-близо до звездата.

Наблюденията показват възможно формиране на планетна система в звезда. Резултатите от проучването ще бъдат публикувани в The Astronomical Journal, съобщава РИА Новости.

Астероид може да удари земята през 2084 г.

Звездата HD 141569A, разположена на разстояние 320 светлинни години от нас, е три пъти по-масивна и 22 пъти по-ярка от слънцето. Това е сравнително млада звезда, тя се е образувала преди 5 милиона години и досега е изживяла не повече от 1% от звездния си живот.

През 1999 г. телескопът Хъбъл откри протопланетарен диск около HD 141569A, състоящ се от два сегмента - вътрешен и външен, чиито центрове са разположени на разстояние около 220 и 360 астрономически единици (а.е.) от звездата. Тясната, но доста отчетлива пропаст между пръстените предполага, че тук се образува протопланета, която гравитационно поглъща целия материал в орбиталния си коридор.

Сега учени от Съединените щати, Канада, Франция и Чили, водени от Хуан Себастиан Брузоне от университета в Западно Онтарио в Канада, са открили друг пръстен, разположен още по-близо до звездата.

Протопланетарният диск представлява газо-прашен облак около млади звезди, от който първо се формират протопланетарни тела, а след това и планети. Останките от такъв диск са запазени и в Слънчевата система. Това е така нареченият пояс на Койпер, образуван преди 4,6 милиарда години отвъд орбитата на Нептун, на разстояние 35-48 а.е. от слънцето.

Все повече става космическият боклук, генериран от хората

Обектите по пояса на Койпер се състоят главно от ледени тела, съставени от метан, амоняк и вода. Отвъд пояса на Койпер се простира зона от така наречения разпръснат диск, плътността на ледените тела в който е значително по-ниска.

Обектите на пояса на Койпер и разпръснатия диск всъщност са космически отломки, остатъци от материал, изхвърлен в покрайнините на Слънчевата система след формирането на основните планети. Заедно те съставят остатъчния диск, чиито размери могат да достигнат няколкостотин астрономически единици.

Проучвайки структурата на двата външни пръстена на диска HD 141569A, изследователите открили спираловидни ръкави в тях, потвърждавайки хипотезата за сегашното формиране на планетарни тела тук. Според учените тези планети ще бъдат сравними по маса с Юпитер.

Изненадващо, освен трите открити пръстена, цифровият модел на системата HD 141569A, изграден от учени, предполага наличието на друг, четвърти и най-малък пръстен, разположен на разстояние 5-15 а.е. от звездата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама