Цацаров иска по-малко администрация, Найденов - „нови качествени хора“

09:44, 03 дек 19 / Политика 25 3032 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Депутатите от комисията за борба с корупцията изслушаха концепциите на двамата кандидати, които участват в надпреварата за "Антикорупция" - Сотир Цацаров и Симеон Найденов. Заседанието преминава при голям медиен интерес. Цацаров е кандидатът на управляващите, а Найденов - на „Воля“.

Битката за КПКОНПИ: Какво предлагат Цацаров и Найденов?

Емил Димитров-Ревизоро от „Обединени патриоти“ описа Сотир Цацаров като високо подготвен, с много добър административен опит, притежаващ необходимите качества, за да заеме поста.

Сотир Цацаров коментира: „Нямам нито самочувствието, нито съзнанието, че ако бъда избран за председател комисията ще започне да гради работата си от този момент“, заяви той. Според него каквито и оценки да се дават на КПКОНПИ, тя има своите постижения.

Без решителни действия за промяна на административната структура и начина на работа не могат да се очакват каквито и да е резултати“, посочи Сотир Цацаров. По думите му администрацията на комисията е „прекалено голяма с оглед на полезния ефект“ (в момента служителите са 477). „7% са служителите, които се занимават с пряко противодействие на корупцията, всичко друго е обща администрация“, уточни той и допълни, че администрацията може да се редуцира и преразпредели.

Цацаров ще предприеме незабавни действия за нов правилник на КПКОНПИ, както и за нов механизъм за проверка на почтеността на служителите. „Правомощията на комисията следва да бъдат развити, нови не са необходими“, изтъкна Сотир Цацаров. По думите му е нужно организиране на пресцентър на комисията, който да осведомява обществото за работата ѝ. Според него не е нормално депутатите да предлагат председател на КПКОНПИ, а той от своя страна да предлага членовете и те да трябва да се съобразят. Сотир Цацаров обърна внимание, че е нужно да има изисквания и за професионалните качества на членовете

"Има интереси на хора, свързани с това комисията да не работи, да не посегне на това, което те имат. За съжаление или просто съвпадение това са същите хора, които са източник на атаките срещу институцията на главен прокурор", коментира Цацаров. 

Пламен Христов от „Воля“ описа кандидата на партията Симеон Найденов като почтен и отговорен човек.

Кандидатът на „Воля“ посочи: „Концепцията ми е кратка, но за сметка на това ясна и обхваща всички аспекти на борбата с корупцията“. Симеон Найденов ще настоява за по-голяма отчетност и увеличаване на служителите в дирекциите с „нови качествени хора с познания и желание да работят срещу корупцията“. По думите му те трябва да минат проверка за почтеност и да получат адекватно заплащане. „Бил съм от двете страни на барикадата, като обвинител и като защитник“, изтъкна Найденов.

Цацаров е с повече от 27 години юридически стаж, 20 от тях като съдия, а останалите като главен прокурор. Найденов е юрист с повече от 35-годишна практика, започва кариерата си като следовател в МВР, после става адвокат.

Окончателното решение кой ще оглави „Антикорупция“ ще се вземе в пленарна зала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама