Борисов покани „Репортери без граници“ да предложат законови промени за медийна независимост

12:01, 03 дек 19 / Политика 25 1985 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с генералния секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар.

В рамките на разговора в Министерския съвет Борисов заяви, че цени високо диалога с неправителствения сектор по една безспорно значима тема за всяко демократично общество, каквато е свободата на словото. Борисов и Делоар обсъдиха възможностите страната ни да подобри позицията си съобразно индекса за свободата на пресата, съставян от „Репортери без граници“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът запозна Кристоф Делоар с наскоро приетата от правителството мярка, гарантираща своевременен и безпрепятствен достъп до информацията в печатните издания. Това ще стане чрез държавното дружество „Български пощи” ЕАД, което ще извършва разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната. С този акт на Министерския съвет ще се подобри съществуващата към момента конкуренция на пазара и издателите на печатни произведения ще имат достъп до крайния потребител при предварително оповестени ясни параметри.

Борисов изтъкна, че благодарение на работата на европейския комисар от България Мария Габриел, страната ни вече две години активно участва и в изработването на друга група мерки, касаещи дезинформацията и фалшивите новини. По думите му явлението придобива все по-големи мащаби и буди сериозна тревога. „Фалшивите новини и дезинформацията рушат основите на доверието между гражданите и институциите“, категоричен беше Борисов.

Министър-председателят акцентира върху значимата роля на медиите в съвременното общество като коректив на управлението. Премиерът отбеляза стремежа на кабинета да реагира своевременно, когато до него достигне сигнал от полето на действие на правителството. Борисов добави също, че негово разбиране е, че свободата на словото трябва да се отстоява като фундаментално конституционно право, включително чрез уважение към журналистическата професия и ненамеса в работата на медиите.

Бойко Борисов приветства желанието на генералния секретар Кристоф Делоар за конструктивна съвместна работа в интерес на създаването на по-добра атмосфера за медиите. Той покани представителите на „Репортери без граници“ да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност.

След срещата изпълнителният директор на "Репортери без граници" Кристоф Делоар и ръководителят на отдела за Европейския съюз и Балканите Полин Аде-Мевел дадоха брифинг за медиите.

"Един от въпросите, които повдигнахме, е за редакционната независимост на обществените медии в България. Тя трябва да се подобри", посочи Делоар, цитиран от Оffnews.bg. Той добави, че организацията не е съгласна с мнението на премиера, че обществените медии в България работят свободно.

Ситуацията у нас Полин Аде-Мевел сравни с "медийна гражданска война". Тя добави, че правозащитниците са разтревожени от кризата в БНР и от факта, че проправителствените медии са подкрепяни от властта.

Аде-Мевел акцентира върху правния и административен натиск, оказван над медии у нас. Тя посочи сред ключовите проблеми и липсата на прозрачност за медийната собственост, конфликтите на интереси и др.

"Много фактори трябва да се подобрят, за да не е България на последно място в ЕС и Балканите по отношение на медийната свобода", добавиха от "Репортери без граници".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама