Вучич: Сърбия преустановява покупките на оръжие

15:15, 03 дек 19 / Свят 25 2220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководството на Сърбия реши да преустанови по-нататъшните покупки на оръжие и да се заеме с реформата на армията, заяви президентът Александър Вучич по време на визитата на белоруския лидер Александър Лукашенко.

Лукашенко е в Белград на двудневно посещение. Във вторник главата на сръбската държава му подготви тържествен прием“, а след разговор зад затворени врати лидерите направиха изявления пред медиите.

"Взехме решение. Разговарях с министъра на отбраната Александър Вулин и началника на генералния щаб Милан Мойсилович, че ще започнем допълнителна реформа на нашата армия. Ще я направим още по-мобилна, бърза в системно отношение, но не в смисъл покупка на оръжие, както мисли нашия народ, напротив - дори преустановяваме покупките на оръжие", каза сръбският президент, цитиран от РИА Новости.

Сърбия е най-големият вносител на руско оръжие и военна техника в Европа. По-рано републиката закупи от Русия 7 вертолета Ми-17 и Ми-35, а също така получи като подарък 6 изтребителя МиГ-29 и 10 бронетранспортьора БРДМ-2MС. Белград поръча също от Русия ЗРПК "Панцир -С".

През октомври Вучич обяви, че Сърбия иска да притежава руската система за противовъздушна отбрана С-400 като част от въоръжените си сили, но засега не може да си го позволи.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама