12 млн. лева допълнително в бюджета на Здравната каса за догодина

16:46, 03 дек 19 / Политика 25 3735 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Народното събрание прие бюджета на НЗОК за 2020 г. Парите за здраве ще бъдат над 4,7 млрд. лева.

Голяма част от приходите в бюджета- 3,1 млрд. лева ще дойдат от здравноосигурителни вноски. Касата ще получи от здравното министерство 83,4 млн. лева за ваксини, дейности за неосигурени лица и медицински изделия за хората с увреждания.

По предложение на ГЕРБ бяха отпуснати 12 млн. лева допълнително. От тях 6 млн. лева за първична извънболнична помощ, като средствата общо стават 250 млн. лева. И по 3 млн. лева за специализирана извънболнична помощ (267,7 млн. лева общо) и за диагностика (97,3 млн. лева общо).

Държавата предвижда над 1,2 млрд. лева за лекарства и над 179 млн. лева за дентална помощ. Задължителната здравноосигурителна вноска догодина остава 8%.

Първо четене: Бюджетът на Касата мина, БСП и ДПС против

Депутатите оттеглиха идеята да има изключения от списъка лекарства, за които се дава отстъпка на НЗОК. Така се наложи да преразпределят над 99 млн. лева, които вече са били предвидени за изключенията. С 68 млн. лева повече станаха средствата за лекарства за специални медицински цели, а с 31,9 млн. лева тези за лекарства за злокачествени заболявания.

През бюджета парламентът измени Закона за здравето. Беше решено лечението на онкологични заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, да продължава да се заплаща до приключването му.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама