Най-влиятелният човек в Европа е Еманюел Макрон?

17:00, 03 дек 19 / Свят 25 2115 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Политико“ публикува годишния си списък на най-влиятелните хора в Европа или списъка с хора, които биха могли да оформят континента през 2020 г.

На върха на списъка е президентът на Франция Еманюел Макрон, докато останалите 27 души са разделени в три категории, представляващи три типа власт: хора на действието, създаващи препятствия и мечтатели.

Макрон е изправен пред вълна от стачки заради пенсиите

Тази година списъкът е съставен от 19 мъже и девет жени с най-голяма власт и влияние в европейската политика, а именно 20 политици, четирима активисти, трима публични служители и един човек от технологичния сектор.

Според „Политико“ начело на списъка е Макрон, „който използва вакуума, създаден от Brexit, слабостта на Германия и разгневи Европейския парламент, когато критикува избирателната система и се опитва да манипулира избора на Урсула фон дер Лайен, но също и когато се противопостави на настоящата политика на разширяване на ЕС и предотврати започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания".

Точно зад Макрон е Марггрете Вестагер от Дания, която е в групата на хората на действието и има втори мандат в Европейската комисия като комисар по конкуренцията.

Путин: Отворени сме за сътрудничество с НАТО

В категорията на хората в действие са президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, руският президент Владимир Путин, британският премиер Борис Джонсън, германският канцлер Ангела Меркел, ирландският премиер Лео Вардакар, бившият и вероятно бъдещ австрийски канцлер Себастиан Курц и европейският комисар по търговията Фил Хогън.

В категорията на създаващите препятствия има девет души, като първият е съветникът на британския премиер Доминик Къмингс, създателят на кампанията за излизане от ЕС. На второ място е лидерът на германската партия Зелените Роберт Хабек, който успя да удвои популярността на своята партия миналата година.

В списъка на създаващите пречки е и изпълнителният директор на Facebook Дейвид Маркъс, известен с опита да наложи криптовалутата Либра, лидерът на италианското движение Пет звезди Матео Ренци, министър-председателят на Шотландия Никола Стърджън, шефът на германската агенция за защита на данните Йоханес Каспер, френският ляв политик Франсоа Руфин, словашкият президент Зузана Чапутова.

В категорията на създаващите пречки е настоящият италиански министър на вътрешните работи и лидер на десните Матео Салвини, който според „Политико“ "може да е останал без работа, но не е излязъл от кадър".

Начело в категорията на мечтите е шведската активистка Грета Тунберг, която със своята дейност оказа влияние върху множество екологични партии в Германия, Белгия и Холандия. Следват унгарският премиер Виктор Орбан, който е начело на национализма в ЕС, френският министър на финансите Брюно льо Мер, германката Карола Ракетер, която стана известна със спасяването на мигранти край италианския бряг, генералният секретар на европарламента Клаус Веле и британската еврокомисарка Елизабет Денъм.

Яхтата на Грета Тунберг акостира в Европа

Списъкът на мечтателите включва също германския писател и издател Гьотц Хубичек, който се възприема като гуру на партията "Алтернатива за Германия" (АзГ), германският финансов министър Олаф Шолц и членът на екипа на фирмата за доставки „Деливеро“ Жан Даниел Камор, който публично говори за условията на работа на доставчиците.

„Политико“ посочва, че може би не най-влиятелните хора в Европа са в списъка, а тези, които имат важно и неочаквано въздействие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама