Проф. Кирил Топалов: Българо-македонската комисия спира работа заради изборите в Скопие

09:30, 04 дек 19 / Политика 25 2959 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българо-македонската комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между двете държави, прекъсва работата си. Като мотив за това от Скопие посочват, че в страната предстоят важни избори. 

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се проведат на 12 април. До тях се стигна, след като Европейския съюз не даде дата за начало на преговори за присъединяване на страната.

„Те предложиха и те наложиха, че Комисията трябва да спре да работи, защото са  в предизборен период, за тях явно въпросите са политически”, отбеляза пред bTV проф. Кирил Топалов.  По думите му това е свързано с факта, че на Северна Македония беше отказано да започнат преговори за членство в ЕС.   

„България направи всичко възможно, и невъзможното дори, република Северна Македония да тръгне към НАТО и ЕС, но там настроенията са други – ние се оказваме най-лошите и сме виновни, че Макрон не им даде път”, отбеляза проф. Топалов.   

„Нашата политика за Западните Балкани постави въпроса за Северна Македония, дори посещението на папата беше също в духа на тези нови отношения. За да посети и Скопие, във Ватикана са напълно наясно, че ние с македонците имаме сложна история”, посочи той. 

Според него от 75 години в Северна Македония растат поколения, които методично и системно са обработване в антибългаризъм. 

Комисията е създадена по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Тя не успя да стигне до съгласие за Средновековието и историческата личност на Гоце Делчев. 

„Ние гледаме на населението на Република Северна Македония като народ, с който сме имали обща история. Ние подкрепяме република Северна Македония, но не на всяка цена”, категоричен беше проф. Кирил Топалов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама