Румен Радев в Лондон: Важно е как парите за отбрана се трансформират в отбранителни способности

11:33, 04 дек 19 / Политика 25 2316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срещата на върха на НАТО не трябва да се превръща във вътрешнополитическа трибуна, а да допринася за укрепване на единството и повишаване на сигурността. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на Срещата на ръководителите на държавите-членки на НАТО в Лондон по повод споровете, разразили се в първия ден от форума относно вноските в Алианса.

Проблемите и съществуващите противоречия трябва да се поставят откровено и да има конструктивен дебат, какъвто очакваме, допълни Радев.

Борисов: Отпускаме нови средства за отбрана, София е с най-високия кредитен рейтинг на Балканите

Той посочи, че преди пет години всички държави-членки са поели ангажимент разходите за отбрана да бъдат увеличени, но това трябва да стане прозрачно и ефективно.

Румен Радев с реч на срещата на НАТО в Лондон, сблъсък между Тръмп и Макрон

„Тук количественият критерий не трябва да бъде единствен измерител, важно е и по какъв начин тези вложени пари се трансформират в отбранителни способности и не по-малко важно е те да допринасят и за собственото икономическо развитие и за укрепване на социалните системи, а не за тяхното изтощаване“, подчерта още президентът Румен Радев, предадоха от прессекретариата му.

Българският държавен глава ще направи изявление в рамките на срещата на лидерите на 29-те страни-членки. Той има планирани и две двустранни срещи - със словашкия президент Зузана Чапутова и премиера на Испания Педро Санчес. Румен Радев е поканен и на работен обяд от американския президент Доналд Тръмп, заедно с още 8 лидери на страни от НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който приветства гостите още от рано сутринта, даде изявление преди официалното заседание, в което подчерта: "Това, което виждаме, е, че Северна Америка и Европа работят много повече заедно, отколкото преди в продължение на много, много години. Трябва да помните, че НАТО е единственото място, където Северна Америка и Европа се срещат всеки ден, за да обсъждат и предприемат общи действия по въпроси на сигурността".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама