АПИ и Световната банка разясняват тол системата на форум в София (Обновена)

09:22, 05 дек 19 / Политика 25 2691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 7:20, Обновено в 9:22

 

Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка – консултант на държавната пътна администрация, организират форум във връзка с въвеждането на тол системата. Срещата е в рамките на общественото обсъждане на проекта на тарифа на тол таксите, което продължава до 16 декември 2019 г.

Очаква се във форума да участват министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски и др.

Проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ, ще представи философията и същността на електронната система. Срокът 1 март 2020 г. за въвеждане на тол системата е напълно реалистичен, заяви той пред БНР. Според него няма причини за отлагането ѝ.

Камара на превозвачите пред ТОПНОВИНИ: Тол таксите са непосилни

„Актуализираният анализ, който ние възложихме на колегите от Световна банка във връзка с публикуването на новата тарифа за обществено обсъждане, показва, че основните стоки и услуги ще поскъпнат средно между 1 и 2 стотинки за килограм и литър. Това е очакването“, посочи проф. Асенов.

Той подчерта, че с транспортния бранш се води конструктивен диалог и изрази надежда, че до Коледа ще постигнат консенсус за приемане на тарифа, с която да тръгне системата: „Днешният форум е още една стъпка в намирането на консенсуса и баланса. Въвеждането на тол системата е не просто едно техническо действие, това е инфраструктурна реформа, която засяга много страни. Тези страни трябва да намерят консенсусния начин за това въвеждане, за да бъде тя ефективна. Разговаряме и от гледна точка на техните искания има чуваемост. Имаме желание за дискусия и да намерим и чуем всички страни и да вървим напред към тази реформа“.

Тол такси за камионите от 4-7 ст./км предвижда проект, публикуван за обществено обсъждане

По думите му от гледна точка на техническа готовност системата има такава да работи както с бордови устройства, така и с GPS тракери.

По време на форума експерти на Световната банка ще акцентират на най-добрите европейски и световни практики при въвеждането на тол таксуването, принципите за определяне на тарифите у нас и как те ще се отразят на цените на стоките от първа необходимост и на автобусните билети. Ще бъде представен и моделът на функциониране на националните доставчици на услуги и на доставчиците на декларирани данни като партньори на АПИ в тол таксуването.

На форума са поканени народни представители от Комисията за регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание, представители на МВР, на Агенция „Митници“, членовете на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние. Ще участват представители на дипломатическия корпус, на неправителствения сектор, икономически анализатори и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама