Денят накратко - 4 декември

19:00, 04 дек 19 25 2348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какво каза президентът Румен Радев на срещата на високо равнище в НАТО, каква ще бъде минималата пенсия от юли 2020 г., защо според служители на БАБХ ''всеки ден е черен петък''... и още:

***

Румен Радев с реч на срещата на високо равнище на НАТО

Днес е вторият ден от срещата на високо равнище на НАТО, посветена на 70-тата годишнина от учредяването на Алианса. ''Срещата на върха на НАТО не трябва да се превръща във вътрешнополитическа трибуна, а да допринася за укрепване на единството и повишаване на сигурността''заяви президентът Румен Радев. Той посочи, че преди пет години всички държави-членки са поели ангажимент разходите за отбрана да бъдат увеличени, но това трябва да стане прозрачно и ефективно: ''Важно е те да допринасят и за собственото икономическо развитие и за укрепване на социалните системи, а не за тяхното изтощаване''.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов припомни, че България е втора по изпълняване на критериите на НАТО за отбрана за тази година – отделили сме 3.1% от БВП. 

Радев има планирани и две двустранни срещи - със словашкия президент Зузана Чапутова и премиера на Испания Педро Санчес. Румен Радев беше поканен и на работен обяд от американския президент Доналд Тръмп, заедно с още 8 лидери на страни от НАТО.

След като американският президент се изказа по редица въпроси, включително и за това, че няма да се меси в британските избори, той се скара на Макрон за „обидните“ коментари, че „НАТО е в мозъчна смърт“. Макрон обаче не се отказа от думите си и дори каза, че европейските държави трябва да играят по-голяма роля в НАТО, за да бъдат по-малко зависими от Съединените щати.

***

От 1 юли: минималната пенсия ще бъде 250 лева

Депутатите решиха минималната пенсия от 1 януари догодина да бъде 219,43 лева, а от 1 юли 250 лева. Не мина идеята на ДПС новият размер на пенсията да влезе в сила от началото на 2020 г. Беше отхвърлено предложението на БСП за 300 лева минимална пенсия, както и да има поименно гласуване. Промяна няма и в майчинството- 380 лева. Не бяха приети предложенията на „Воля“ за майчинство колкото минималната заплата и на БСП за 650 лева.

Парламентът измени и Кодекса за социалното осигуряване. Работодателите вече ще имат задължение 50 години да съхраняват трудовите договори и заповедите за назначаване, неплатен отпуск и прекратяване на правоотношенията.

Левицата пак заговори за партийната субсидия.

Депутатите от БСП са поискали от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) становище за намаляването на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас. От левицата пак настояха за коригиране на промените. Основната препоръка е измененията да се отменат изцяло. Според становището трябва да се разгледат възможностите за лимити за вноски за частни и корпоративни дарения.

Същевременно Веселин Марешки обяви, че няма да се доближи до трибуната като зам.- председател на парламента: ''Считаме я за осквернена с присъствието на Валери Симеонов''.

***

"В БАБХ всеки ден е черен петък"

Служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) излязоха на протест. Той е под надслов “Достойни заплати и достойни условия на труд”. Заради ниското заплащане в Агенцията по храните не достигат ветеринарни специалисти, затова предупреждават отдавна и синдикатите и ръководството на агенцията.

Основното им искане е в бюджета за догодина да бъдат предвидени 105 милиона лева, с които да се гарантира безопасността на храната на българите.

Протестиращите държаха плакати, на които са изписани исканията им. Един от тях е с надпис: "В БАБХ всеки ден е черен петък", а други гласят: "800-900 лв. къща не хранят", "Ние сме ветеринари, лекари с хипократова клетва, а не убийци".

***

След проверка: Запечатаха склад и производствена база на фирма за млечни храни

Хранителни продукти и суровини без документи за произход са установени в различни обекти на територията на страната. Те са собственост на фирма за производство на млечни продукти, занимавала се с вноса и износа им за Европейския съюз и за трети страни.

В хода на операцията са проверени складове на големи дистрибутори на стоката на фирмата в градовете София, Варна, Пазарджик, Русе, В. Търново, Стара Загора, Бургас, Хасково, Пловдив, Шумен, Разград и Силистра, както и производствената й база на територията на област Силистра. При инспекцията е засечена практика за разплащане на стока в пари в брой, а не по установения законов ред – по банков път.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама