Акцент на деня: Поискай, за да ти дадат

17:30, 04 дек 19 25 5290 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Служителите в БАБХ ще получат увеличение на заплатите от догодина, след като излязоха на протест. Недоволството им беше под надслов “Достойни заплати и достойни условия на труд”, като исканията им бяха за по-високи възнаграждения и справяне с недостига на кадри. Протестиращите настояха и бюджетът на БАБХ да бъде отделен от този на земеделското министерство.

Работещите в агенцията излязоха с плакати с надпис: "В БАБХ всеки ден е черен петък", "800-900 лв. къща не хранят", "Ние сме ветеринари, лекари с хипократова клетва, а не убийци" и др. „Хората получават между 800 и 1000 лв. - това е унизително ниско заплащане. Ние искаме от 1200 до 1500 лева заплата“, заяви Нели Иванова от КТ „Подкрепа“. Тя подчерта, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще преминат към ефективни стачни действия.

МЗХГ обаче бързо тушира възникналото напрежение. Земеделският министър Десислава Танева съобщи, че над 10 млн. лв. са предвидени в бюджета за заплати на служителите на БАБХ през 2020 г. „Всичко, което беше възможно в рамките на тази бюджетна процедура, беше направено за БАБХ и всички, разбира се, според техния принос и оценка, ще получат увеличение на възнагражденията през следващата година“, заяви Танева.

Тя припомни, че за първи път такова увеличение на заплатите в системата на БАБХ е инициирано по време на първия ѝ мандат през 2016 г. Тогава възнагражденията на инспекторите, които работят на терен във фермите и в хранителните обекти, се повишиха с до 15%. Преди това те получаваха малко над 700 лв.

Изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков посочи, че бюджетът на агенцията не може да бъде изваден от МЗХГ. "На всеки не му достигат парите, но бюджетът не е бездънен, той е разчетен според възможностите на държавата", посочи той. По думите на Паскал Желязков заплатите в БАБХ винаги са били осигурени, министерството винаги се е отнасяло положително към исканията им и той недоумява защо имало такава нагласа за недостиг на пари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама