Подменят старите печки на 20 000 домакинства в столицата

09:28, 05 дек 19 / Общество 25 1605 Шрифт:
Topnovini

И тази зима Столичната община стартира кампания за подмяна на стари печки. Наред с това започна и монтирането на филтри на комините в къщите, които се отопляват на дърва и въглища. Всичко това е част от програмата за справяме с мръсния въздух и превишаването на допустимите стойности на фини прахови частици във въздуха, съобщи БНТ.

„В Столична община, след като направихме поредната програма за качеството на атмосферния въздух и прилежащите към нея анализи, стана ясно, че над 50% е приносът от транспорт, но над 40% е приносът от отоплението на твърдо битово гориво“, коментира зам.-кметът Йоана Христова.

Йоана Христова пред ТОПНОВИНИ: Нова платформа ще измерва показателите на въздуха

Поставен е фокус върху подмяна на отоплителните тела на домакинствата. Проучване от миналата година показва, че над 55 000 са домакинствата на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища. Кметът е успял да гарантира подмяната на отоплителните тела на 20 000 домакинства.

„В момента на сайта на Столична община е качена процедурата, която ще бъде прилагана. Тя е за запознаване на гражданите, за консултации. Предстои да стартираме от следващата година с първите 140 домакинства“, посочи още тя.

Общината представя мерките срещу мръсния въздух в София

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама