ДНК внася мерки за преодоляване на демографската криза в България

10:11, 05 дек 19 25 2677 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ДНК адресира своите предложения до премиера Бойко Борисов и вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова

Организацията на Иван и Андрей предлага на Националния съвет по демографска политика конкретни мерки за подобряване на средата и стимулиране на семействата у нас да имат повече деца.

През последните три години кампанията на ДНК – „Направи го сега”, за насърчаване на раждаемостта в България и в подкрепа на всички,  които искат да имат деца, събра мненията на близо 6000 семейства – бъдещи и настоящи родители -  какво трябва да се промени в средата и законодателството, за да се раждат повече българчета.

След направен анализ на успешните международни практики, както и с помощта на консултации с водещи специалисти по демография у нас, днес Сдружението внесе в Министерски съвет шест конкретни мерки, селектирани,  в резултат на предложенията по време на кампаниите за раждаемостта.

ДНК представи платформата за връщане на българи от чужбина в Стара Загора

„На фона на трайната тенденция на отрицателен прираст, предлагаме логични и възможни мерки за реален стимул на младите и образовани семейства да раждат първото и следващите си деца навреме – в репродуктивна и кариерна зрялост едновременно. При наличието на безспорна демографска криза, е крайно необходимо децата или по-скоро липсата им, да стане основния приоритет на местната и държавната власт.“ – коментира председателя на организацията Андрей Арнаудов.

Снимка: ДНК

Сред предложенията на ДНК за законодателни промени са увеличаване размера на еднократната помощ за раждане на дете – за първо 2000 лева, за второ 3000 лева, а за трето и всяко следващо 5000 лева, които да бъдат изплащани само при покриване на определени данъчно-осигурителни условия. Сдружението предлага още: удвояване размера на подоходния критерий за детските надбавки, гъвкаво работно време за родители, чувствително увеличение на данъчните облекчения за многодетни семейства, адаптирана среда за деца в новостроящи се сгради и заведения за хранене, облекчения при ипотечни кредити за млади семейства и дотиране на такса за частна детска градина, когато децата не са приети в държавна.

Снимка: ДНК

Една от най-важните цели на НПО-то е създаването на държавна политика, в която децата и стимулирането на семействата да имат повече от едно дете, да бъдат национален приоритет.

ДНК продължава да събира мненията на бъдещи и настоящи родители на сайта на кампанията https://www.napravigo.bg/predlojenia.php , където можете да се запознаете с пълния текст на предлаганите мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама