Ангел Стефанов пред ТОПНОВИНИ: Най-важното е бързо приемане на устройствения план за "Овча купел"

12:09, 05 дек 19 25 4733 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Максимално отстояване на интересите на вече живеещите в квартала за подобряване качеството на живота им - това е основната задача, която си е поставил новият кмет на район "Овча купел" Ангел Стефанов. За да се усети подобрение в района, според него, първостепенна задача е приемането на Подробния устройствен план (ПУП), с който да се гарантира прозрачност и предвидимост при строителството и развитието на района.

Ангел Стефанов от "Демократична България" извоюва 55.62% от гласовете пред опонента си от ГЕРБ-СДС - досегашния кмет Христина Семерджиева.

 

В район "Овча купел" проблемите са наистина значителни. Транспорт, улици, презастрояване. Кой е първият проблем, който стои на кметското Ви бюро?

Ангел Стефанов: Първият проблем, с който се сблъсках е свързан с неточности и пропуски на проекта за реконструкция на ул. "Николай Хрелков", строителство, което върви в момента. Оказа се, че в проекта е заложено изграждането на канализация, но не и на водопровод, а строителните работи са в напреднал етап. Направихме поредица от бързи срещи и разговори със заместник кметовете на Столична община г-н Барбалов и г-жа Савина, със строителите, със Софийска вода. Със съдействието на всички, успяхме да договорим Софийска вода да изгради водопровода полагането на асфалта и възлагането вече е факт. Надявам се да няма и сериозно забавяне на строителните дейности, защото улицата е ключова за кв. "Горна баня".

Пореден протест на жители на "Овча купел" се състоя днес. Протестиращите дадоха четири месеца на общината да премахне построена без документация сграда и без изпълнение на условията на ЗУТ. По време на кампанията си на местните избори Вие обещахте засилен контрол, санкции и премахване на незаконното строителство в района. Как ще го осъществите?

Ангел Стефанов: Опитвам се да отделям време аз самия да обикалям редовно района и в резултат на това, вече възложих няколко проверки за незаконно строителство. Разчитам и на гражданите да подават сигнали за съмнителни обекти и строежи. Колкото до премахването, ще работим в тясно сътрудничество с Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община и ДНСК.

Как ще се справите с презастрояването и отнемането на междублоковото пространство? В района е голям и проблемът с незаконните гаражи?

Ангел Стефанов: Тази седмица дадох отрицателно становище по запитване от арх. Здравков за частично изменение на плана за застрояване на няколко имота в "Овча купел" 2 и промяна на предназначението. Искането беше да се заменят нискоетажни сгради и търговски площи с многоетажно жилищно строителство. Това отразява моята философия първо да се удовлетворят потребностите от обществени услуги и добро качество на живот на вече населяващите дадена територия, преди да търсим и насърчаваме мащабно строителство на нови сгради. Въпреки че чрез реституция има много възстановена частна собственост между блоковете, ще се опитаме максимално да отстояваме интересите на вече живеещите в квартала, без да накърняваме много и правата на собствениците на имоти. Затова е важно да е приеме възможно най-бързо Подробния устройствен план на "Овча купел" 1, за да се гарантира прозрачност и предвидимост при строителството и развитието на района.

Ще заработят ли отново емблематичните бани в "Овча купел" и "Горна баня"?

Ангел Стефанов: Силно се надявам да заработят и каквото зависи от районната администрация ще бъде направено. Очаквам проекта за овчакупелската баня да започне да се изпълнява скоро. От Столична община имат планове и за банята в "Горна баня". По време на кампанията до мен достигна твърдение, че концесионера на минералната вода възпрепятства възстановяването на сградата. Ще проуча този аспект на проблема и скоро ще потърся среща, за да си гарантираме съдействието на концесионера.

Комплексите в района нямат свой градски парк. Жителите му чакат обещания парк "Кукуряк" още от предишното управление.

Ангел Стефанов: Устройствените процедури за парк "Кукуряк" са в ход. Знам, че идеята за парка има широка подкрепа и би трябвало да няма големи пречки да се реализира. Препятствие към момента е собствеността на голяма част от поляната, която е в основата на парка и тази собственост е на БАН. Моята информация е, че с БАН до момента не са водени официални разговори за прехвърлянето на собствеността, а по-скоро има опити еднострано общината да я отнеме. И тук ще опитам чрез диалог да намерим най-доброто решение за гражданите на "Овча купел".

Споменахте в предизборната си кампания и превръщането на "Боровата гора" в "Горна баня" в парк, както и на изоставения градски стадион там в спортен комплекс. Липсата на съоръжения за активен спорт е един от основните проблеми в София като цяло. В тази посока какви планове имате?

Ангел Стефанов: Освен възстановяването на изоставения стадион в "Горна баня", ще търсим и други възможности за изграждане на спортни обекти и бази в района. Базата и школата на "Славия" и ремонтиращите се съоръжения на ВСУ "Любен Каравелов" са извън нашата административна територия и макар че много възрастни и подрастващи спортуват там, искаме да имаме и в района подобни съоръжения. Преди време е имало и общински спортен клуб в "Овча купел" и ще обсъдим възможността да го възобновим.

И в район "Овча купел" проблемът с липсата на детски площадки и детски градини е голям. Какви предложения имате за справяне с проблема?

Ангел Стефанов: В района имаме собствена специфика, но и опит с решаването на проблемите с детските заведения. Смятам, че трябва да отстояваме идеята за обособяване и изграждане на подходящи условия за изнесени яслени групи до окончателното решаване на проблема. По-важното обаче е, че в момента се строи една детска градина в "Овча купел" 1, а в "Горна баня" предстои започването на строителството на друга. За разлика от други райони, при нас все още може да се намерят терени за строителство на нови детски заведения и след изграждането на новите две заведения ще направим анализ дали и къде да продължим със строителството.

Транспортните проблеми на комплексите в района се очаква да бъдат облекчени с пускането на метрото. Но има още редица други части, които нямат адекватен градски транспорт, като старата "Овча купел" и "Горна баня". Какво предвиждате в тази посока?

Ангел Стефанов: Ще направим обстоен анализ на маршрутите и разписанието на довеждащия до метрото транспорт. Един от най-важните ангажименти, който съм поел към гражданите е маршрутите да бъдат широко обсъждани и дискутирани. До пускането на метрото обаче имаме други проблеми – например, след пускането на кръстовището на ул. "Житница" с "Цар Борис III" се възстанови стария маршрут на автобус 73. Вече имаме сигнали, че това е неудобно за много хора и трябва да преценим кой е най-подходящия маршрут до пускането на метрото.

Улиците са разбити и без тротоари, не са осветени и са потънали в кал - така жителите описват състоянието на пътищата в района.

Ангел Стефанов: На много места изобщо нямаме изградена улична мрежа. Скоро служителите от администрацията ми споделиха, че са правили анализ и имаме над 30 километра неизградени улици в района, за които няма проект и не са проведени отчуждителни процедури. Ще ги подаваме приоритетно пред администрацията на Столична община и общинския съвет и се надявам да вдигнем темпото, с което се изграждат новите улици и качеството, с което се поддържат старите.

Един от основните замърсители на въздуха в София е горенето на гуми. Какви мерки предвиждате за справяне с този проблем?

Ангел Стефанов: Имаме проблем с качеството на въздуха и доколкото изгарянето на нерегламентирани отпадъци – гуми, масла, дрехи и т.н. се случава в сервизи или търговски площи на територията на района имаме някаква възможност за контрол. Неприятният аспект на ситуацията е, че в огромната си част това изгаряне се случва в жилищни имоти в кв. "Факултета", за което ние сме безсилни. Ще търсим съдействие от район "Красна поляна" и Столичния общински съвет за създаване на механизми, чрез които да можем да оказваме въздействие върху хората, но все още нямам ясна концепция какви точно трябва да са мерките, защото санкциите изглежда не са решение.

Бежанският лагер в "Овча купел" среща голяма съпротива сред жителите му. Споменахте в кампанията си, че сте против такива лагери да бъдат разположени в жилищни райони. Какво можете да сторите по този въпрос?

Ангел Стефанов: Потвърждавам си мнението, че подобни структури нямат място в жилищните квартали на столицата. В момента регистрационно-приемателния център не е натоварен, ползва се основно от семейства с деца и това осигурява известен толеранс от страна на гражданите в "Овча купел" към Агенцията за бежанците. Искрено вярвам обаче, че се работи върху варианта за изместването на центъра, защото периодичните заплахи, които г-н Ердоган отправя за пускането на бежанци към България и Европа, държи хората нащрек и промяната на ситуацията много бързо може да създаде критично напрежение в района.

Едно от основните оплаквания на жителите в района е липсата на диалог с гражданите и бавен достъп до информация. Как ще направите администрацията си по-гъвкава и бърза в решаването на проблемите на гражданите? Ще се опитате ли да поддържате директна връзка със съкварталците си за иниациативи и по какъв начин?

Ангел Стефанов: Вероятно разговора ни трябваше да започне с това, защото с ограничените правомощия на районната администрация, едни от малкото неща които със сигурност мога да подобря, са комуникацията, прозрачността, достъпността и отчетността. Вече направихме сигналите по имейл да се завеждат официално и да се разпределят на служители да работят по тях. Премахнахме обедната почивка в деловодството. Вървим в посока един ден фронт-офиса да е с удължено работно време.

Стремя се всеки ден да проверя някой сигнал или да огледам обект лично в района, а всяка седмица да давам публично информация за нещо важно, което се случва в администрацията и района. Започнахме структурирането на гражданския съвет и смятам, че преди коледните празници ще успеем да проведем учредително събрание. Вероятно пропускам някоя идея, която сме обсъждали в тази посока, но също разчитам и на обратната връзка – когато хората имат ценни идеи, нека да ги споделят, а ние ще се опитваме да ги реализираме.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама