Няма данни за пострадали или загинали български граждани при пожара в Одеса (Обновена)

15:25, 05 дек 19 / Свят 25 2399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана 13:40, Обновена 15:25

14 души се водят безследно изчезнали в Украйна при пожар в Одеса, съобщи днес президентът Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес и БТА.

Огънят обхванал вчера сграда в центъра на града, където са разположени помещения на средни и висши учебни заведения. Загинала е 16-годишна студентка, пострадали са още 27 души. Тази сутрин пожарът е потушен, но десетки огнеборци все още претърсват развалините на шестетажното здание, частично разрушено.

Украинският президент Зеленски изрази във "Фейсбук" надежда да бъдат открити живи, колкото може повече от изчезналите. Сред ранените има седем пожарникари, петима от пострадалите са в тежко състояние. Властите са започнали разследване по случая. Едноминутно мълчание бе обявено във Върховната рада - украинския парламент.

Няма данни за пострадали или загинали български граждани при пожара, съобщават от МВнР.

По информация на Генералното консулство на Република България в Одеса продължават усилията за откриването на четиринадесет души, които се водят в неизвестност. Във връзка с пожара 5 и 6 декември са обявени за траурни дни в града, където са отменени всички официални и празнични мероприятия. 

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните власти. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с генералното консулство в Одеса на телефони: +380 48 746 65 54, +380 48 746 65 58, +380 68 293 0048, както и с посолството ни в Киев на телефони: +380 44 235-22-02; +380 44 246-72-37.

Българският премиер Бойко Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариева изпратиха съболезнователни телеграми до украинските си колеги по повод пожара в Одеса. 

„Бих искал да изкажа чрез Вас своята съпричастност към тревогата на близките на безследно изчезналите и да пожелая скорошно оздравяване на пострадалите“, пише министър-председателят Бойко Борисов в съболезнователната телеграма до украинския премиер Олексий Гончарук .

„Моите искрени чувства на съпричастност и състрадание на близките на засегнатите от трагедията. На пострадалите - пожелавам скорошно оздравяване“, посочва министър Захариева в съболезнователната телеграма до министър Пристайко.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама