Шестима с обвинения за престъпна група за компютърни измами

14:18, 05 дек 19 25 2065 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"На шестима души са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за компютърни измами. За петима от тях искаме мярка „задържане под стража”, каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева във връзка с разкриването на международна организирана престъпна група за компютърни измами.

Милева уточни, че на единия от тях е наложена мярка „Парична гаранция“ поради влошеното му здравословно състояние.

България участва в мащабна акция на Европол с над 200 ареста за пране на пари

Тя разкри, че организираната престъпна група е действала от 2016 г. Един от участниците е с ливанско гражданство, друг – с българо-иракско, но постоянно пребиваващ на територията на България, а останалите са български граждани. "Повечето от тях са с предходни осъждания за кражби и документни измами", уточни Милева, цитирана от БГНЕС.

Измамата се е случвала чрез нерегламентиран достъп до електронните пощи на две търговски дружества, които са били в процес на сключване на сделка.

„В обичайната кореспонденция между две търговски дружества се намесва трето лице, представящо се за доставчик на стоки или услуги. Той изпраща проформа-фактура с подменена банкова сметка, като така се отклонява банковата транзакция и тя постъпва по сметка, която е пряко контролирана от извършителя на компютърната измама. Извършителят имал нерегламентиран достъп до пощенски кутии на дружествата. Осъществява се чрез налучкване или изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус. Извършителят следи протичащата кореспонденция и се намесва в момента, в който се уговарят условията по плащането и изпраща преправена банкова сметка“, посочи още Милева.

Така парите вместо да постъпят в сметката на фирмата, отиват към финансово муле в България.

Сийка Милева посочи, че мулетата са били набирани от София и Своге.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, че за първи път са стигнали на едно ниво над финансовите мулета. "В България сме стигнали до лицата, които правят една фирма, установяват възможност за теглене на пари и набиране на финансови мулета. Хакването на мейлите е ставало от чужбина", посочи той.

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев каза, че откраднатите пари са в размер на 44 млн. евро. и 15 млн. долара. Те са били пренасочвани към Китай и Хонконг, където са преобръщани в биткойни. И след това са се връщали по сметките на престъпната група.

Колев уточни, че схемата, по която са действали е т. нар. "Ливанска пералня", а главатарят на групата Ахмад Рамаз Шараф е ливанец като официалният му бизнес е ресторантьорски.

Спиридонов добави, че до разкриването на групата се е стигнало, след като наши банки са подали сигнали за съмнителни преводи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама