Денят накратко: 5 декември

19:00, 05 дек 19 25 3042 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Реципрочна дипломация с Русия, кой ще разследва разследващите, какъв цирк настана с партийната субсидия, какво дишаме и кой спря времето в Париж?

***

Шпионска хайка

През октомври българската спецпрокуратура откри шпионин в посолството на Русия у нас. Тогава стана ясно, че от 2018 г. дипломатът е провеждал срещи, включително с ръководен служител с достъп на класифицирана информация на България, Европейския съюз и НАТО. Чувствителната информация е събирана в продължение на година - от септември 2018 г. Заради дипломатическия имунитет на руснака не беше повдигнато обвинение, но той напусна държавата ни. Месеци по-късно, на 5 декември, посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе извикан в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва.Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г. Той ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

Според ГЕРБ обявяването на български дипломат за персона нон грата е „действие, което руската страна практически е длъжна да направи“. Тома Биков е разговарял с външния ни министър Екатерина Захариева. По думите му разговорът с нашия първи дипломат в Русия е бил „съвсем добронамерен“. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов смята, че няма да се разрази някакъв сериозен скандал, а според депутата от БСП Кристиан Вигенин е лошо когато се стигне за подобно изгонване на дипломати.

***

Чаша, пълна с вина, вместо с вода

Румен Радев се срещна с отговорните министри за тежката ситуация във водния сектор. Президентът настоя да се изяснят какви са предприетите спешни мерки за решаване на кризата и кога се очаква да бъде установен нормален режим, а също така дали има здравословни рискове за българското население. Според него проблемът е много по-дълбок и засяга хиляди български граждани от цялата страна. Нещо, което според държавния глава е недопустимо в 21 век. Причините, за да се стигне дотук, според Радев, са наслоени през годините и са комплексни: недофинансиране, забавено усвояване на европейски средства, проблеми с поддържането на язовирите. Той посочи, че водата е стратегически национален ресурс, влияещ пряко върху икономиката и демографията на засегнатите области, както и на качеството на живот на хората

***

Разследване на квадрат

Председателят на ВКС Лозан Панов призова компетентните органи да започнат разследване на търговия с влияние по данни, изнесени от министър-председателя и главния прокурор. Това Панов каза пред журналисти в сградата на Висшия съдебен съвет. Позицията му е по повод изказване от вчера на премиера Бойко Борисов за начина, по който се прави изборът на тримата големи в съдебната система, и друго изказване, по тази тема - на главния прокурор Сотир Цацаров при изслушването на Иван Гешев за главен прокурор във ВСС. Председателят на ВКС припомни друг случай с данни за търговия с влияние - записите "Яневагейт", в които се споменават главният прокурор и министър-председателят. Той определи като "странна" идеята да се назначава независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор и който се избира с 2/3 мнозинство от прокурорската колегия. Панов постави въпроса доколко независим ще бъде този прокурор, след като изборът му ще бъде осъществяван от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор.

***

Договорила ли се е, или не се е договорила Нинова за партийната субсидия?

Лъжа е споделената от Мустафа Карадайъ информация, че с премиера Бойко Борисов сме договаряли промяна в партийната субсидия, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По-рано от ДПС обявиха, че имат информация за договорка между Нинова и Борисов. По думите на Мустафа Карадайъ ГЕРБ няма да бъдат в пълен състав в зала, за да може да се приеме предложението на левицата за 8 лева партийна субсидия на глас. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че такава договорка не му е известна, а позицията за 1 лев субсидия е непроменена. Според БСП причините са две: опит ДПС да прикрият вече известния и за децата в България факт, че участват в управлението и да прехвърлят скрита коалиция между БСП и ГЕРБ, за да замаскират участието си; на ДПС статуквото в момента им е удобно - партиите да се финансират от бизнеса и задкулисно от мафия, за да може бизнесът, кръгове и лобита да диктуват политиката.

Какво се случи по-късно през деня... Пълен хаос в парламента на гласуването на партийната субсидия. Не бяха приети нито предложението на управляващите за 1 лев на глас, нито това на БСП за 8 лева.

Цвета Караянчева спря заседанието. ГЕРБ и "Обединени патриоти", заедно с финансовия министър Владислав Горанов, обсъждат безпрецедентната ситуация. 

Първият и единствен коментар дойде от ДПС. „Окончателният резултат е 0 лева- тоест справедливо финансиране, еднакво финансиране на всички политически партии. Това се получи, защото предварително ги изобличихме в съглашателство и предотвратихме огромна несправедливост“, заяви Мустафа Карадайъ.

 

***

Кой "цапа" въздуха?

Въздухът над столицата остава замърсен с фини прахови частици. Това показва поглед към данните на платформата airbg.info. На места нормите са пет пъти по-високи. На сайта си столичната община също алармира за очаквано замърсяване, но с по-ниски стойности. Призовават се гражданите да не използват лични автомобили, а градски транспорт. Стимули за това обаче не се посочват. Продължават и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. За ноември общината е направила близо 400 проверки, съставени са 74 акта. Санкциите и глобите са от 100 до 5000 лева за физически лица, като за маловажни случаи се съставят и фишове на място. Не бива да се горят текстилни отпадъци, отпадъци от опаковки, кабели, стари мебели. Най-често получените сигнали са от районите на „Красна поляна”, „Западен парк”,  „Факултета”,  „Слатина” и „Лозенец”.

***

Времето спря в "града на любовта" 

Франция е парализирана от историческа с мащабите си стачка на държавните служители в сферата на транспорта и услугите срещу пенсионната реформа на президента Макрон. Хиляди хора излязоха по улиците на няколко града преди двете големи демонстрации, планирани за Париж, където трафикът беше по-лек от обикновено, тъй като много хора просто си взеха почивен ден, за да избегнат пътуване в хаос. Повечето училища бяха затворени, принуждавайки много родители да намерят алтернативи или да не ходят на работа, тъй като влаковете, метрото и автобусите не се движат. Лидерите на профсъюза обещаха да продължат да протестират, освен ако Макрон не се откаже от преразглеждането на пенсиите, считано за централен елемент в натиска на центристкия президент да реформира широка част от френската икономика. Представители на властта признаха, че френските работници постепенно ще трябва да работят по-дълго, но засега са дали малко подробности за това как една „универсална“ система, която премахва десетки отделни схеми, ще се отрази на пенсионните им планове.

Досега Макрон до голяма степен успяваше да прокара противоречиви реформи в трудовото и данъчното законодателство, като същевременно премахна гаранциите за работа за цял живот и други обезщетения в SNCF, десетилетия наред считани за недосегаем бастион на профсъюза. Сега той иска да въведе "универсална" система за пенсиониране, която да премахне 42 "специални режима" за сектори, вариращи от железопътни и енергийни работници до юристи и служители на Парижката опера, които често отпускат на работниците по-високи пенсии или им осигуряват ранно пенсиониране. Но профсъюзите твърдят, че промените биха наложили на практика на милиони служители от частния сектор да работят отвъд законната възраст за пенсиониране от 62 години, ако искат да получат пълната пенсия, която им е обещана.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама