В Елена почетоха подвига на загиналите за освободителните боеве

16:40, 05 дек 19 25 1975 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С тържествено шествие и поклонение днес бе отбелязана 142-та годишнина от освободителните боеве край Елена и Марян. Всяка година на 5 декември признателните потомци почитат подвига на загиналите в сраженията руски войни и български опълченци.

Местният празник, известен като „Бягането“, датира от 1878 година и не е прекъсван до днес. Литийното шествие с хоругви, водено от Великотърновския митрополит Григорий, измина близо три километра до покрайнините на града, където на мястото на бойните действия е издигнат паметник на загиналите над 2000 руски войници и офицери. В шествието се включиха граждани, ученици, общинското ръководство и официалните гости на възпоменателното честване - консулът в Генералното консулство на Руската федерация в Русе Иван Пивоварчук, казашки генерал Георги Владев – председател на Единния казашки съюз и членове на съюза, кметът на Златарица Михаил Ганев и председателят на ОбС Стефан Бранзелов.

Във възпоменателното си слово кметът на Елена инж. Дилян Млъзев припомни значимостта на боевете, които имат решаваща роля за изхода на Руско-турската освободителна война. Градът е едно от най-рано освободените селища, непосредствено след обявяването на войната, и през есента на 1877 година се превръща в място на драматични събития. След неуспеха на Шипка намеренията на турското командване се насочват към Елена с цел осъществяване на успешен пробив и добиране чрез Търново до Плевен в помощ на намиращия се там в критично положение Осман паша. Ако беше осъществен докрай замисълът на турското командване, страхувам се, че друга история щях да имам за описание, пише кореспондент на „Таймс“.

Град Елена е защитаван от петхиляден отряд под командването на генерал Домбровски срещу пет пъти превъзхождащ го по численост противник. Броени дни след спиране на турското настъпление при т.н. Йовковска позиция край града Осман паша в Плевен капитулира. В това се заключава голямото значение на сраженията при Елена и Марян за по-нататъшния развой на военните действия и победата на Русия във войната. В това е дълбокия смисъл на подвига и героизма на смелите руски войници и офицери, жертвали живота си в неравния бой.

В тяхна памет Великотърновският владика заедно със свещеници отслужи заупокойна панихида.

Своята почит към подвига на руските войни и български опълченци изрази в поздравителен адрес генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов.

В знак на признателност пред паметника  бяха положени венци и цветя, а също  и пред паметника на загиналите руски войни край Долни Чукани, братската могила в местността „Дъбравата“ и паметника в мемориалния комплекс „Казашки кръст“ в Долни Марян.

В навечерието на 5 декември се проведе и традиционния крос, в който се включиха 60 ученици от СУ „Иван Момчилов“. Тази вечер Музеят на Възраждането в града представя документалната изложба „Строителите на паметника на свободата“, създадена по инициатива на националния парк музей "Шипка-Бузлуджа". Табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженерите и строителите са преодолявали, изграждайки на Шипка най-българския паметник.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама