Деница Сачева: Асистентски услуги ще има и след Нова година

19:30, 05 дек 19 / Политика 25 2296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева увери, че отлагането на влизането в сила на Закона за социалните услуги няма да се отрази на асистентските услуги за хората с увреждания и за възрастните.

''В момента се обсъждат технически детайли по предоставянето на услугите, но е важно, че хората, които ползват услугите няма да останат без тях след Нова година'', каза пред журналисти Сачева, съобщава БТА.

Официално: Деница Сачева е новият социален министър

По-рано днес министърът обяви във Facebook, че подкрепя предложението за отлагане на влизането в сила на Закона за социалните услуги, което ще даде време за влизане в режим на разговори относно същността на този закон. Решенията в социалната политика трябва да сближават хората, а не да ги разделят, заяви тя.

ПГ "Обединени патриоти" внесоха в Народното събрание вчера предложение за отлагане на Закона за социалните услуги с шест месеца - да влезе в сила от 1 юли вместо от 1 януари.

Калфин: Проблемът за болничните идва от това кой да плати

''Отлагането на началото на действие на Закона за социалните услуги с половин година е разумно предложение, защото това дава възможност да се влезе от режим на протести в режим на разговори, дава възможност да се видят всички гледни точки'', коментира Деница Сачева преди да участва в церемонията "Работодател на годината", организирана от Агенцията по заетостта.

Тя допълни, че в момента има много враждуващи страни, които очевидно не се познават достатъчно добре. На обществото не е ясно какво е постигнато досега по отношение на социалните услуги, както от страна на общините, така и от страна на гражданския сектор.

Според Сачева темата за социални услуги трябва да се разглеждана комплексно - всичко постигнато за хората с увреждания трябва да бъде запазено и надграждано, постигнатото от общините и от неправителствени организации също трябва да бъде запазено.

Целта е да се намери балансираното решение, което да отговаря на съвременните изисквания как да се грижим за хората в нужда, обобщи социалният министър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама