Туск: Brexit е една от най-грандиозните грешки в историята на ЕС

08:20, 06 дек 19 / Свят 25 2424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Brexit е една от най-грандиозните грешки в историята на ЕС, последвана от кампания, белязана от безпрецедентна готовност да се лъже", заяви бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за британския „Гардиън“ и още шест европейски издания, цитиран от БГНЕС.

Доналд Туск предаде щафетата на новия председател на Европейския съвет

В първото си интервю откакто напусна поста миналата седмица Туск посочи, че Brexit е бил едно от най-тъжните и болезнени преживявания през петте години на служба – бурен период, белязан още с кризата на Гърция в еврозоната, ожесточени спорове за имиграцията и избора на Доналд Тръмп.

Туск влезе в противоречие с някои други европейски лидери със становището си, че все още е по-добре и за ЕС и за Обединеното кралство, ако Brexit не се случи. Много дипломати се опасяват, че втори референдум, който би довел до оставане, ще задълбочи различията във Великобритания, което пък ще блокира вземането на решения в ЕС – нещо, което Туск напълно отрича.

Той обвини бившия британски премиер Дейвид Камерън за „грешката,че е организирал референдум, който е нямал шанс да спечели". Туск критикува френския премиер Еманюел Макрон за фразата, че „НАТО е в мозъчна смърт“ и че отказва за открие преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания.

„Ако трябва да приемем Макрон като бъдещ лидер за цяла Европа, от политическа гледна точка ние имаме нужда от политик, който е по-отговорен за ЕС като цяло, а не само за Франция“, каза Туск. Той сравни Макрон с Ангела Меркел, която води кампанията за интегрирането на шестте държави от Западните Балкани, като посочи, че тя винаги е готова да мисли за Европа като едно цяло и да пожертва някои вътрешни и национални интереси, за да защити Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама