Боите за коса повишават риска от рак на гърдата

20:40, 06 дек 19 25 3289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редовната употреба на трайна боя за коса увеличава риска от развитие на рак на гърдата, установиха американски учени. Резултатите от изследването са публикувани в списание „International Journal of Cancer”, съобщиха РИА Новости и БГНЕС.

Специалисти от Националния институт по здравеопазване в САЩ анализираха данните на 46 709 жени, участвали в проучване между 2003 г. и 2009 г., което изследва как околната среда и гените влияят на вероятността от развитие на рак на гърдата. При всички тези жени една от близките им роднини (сестра или майка) е страдала от това заболяване, но самите те са били здрави към момента на прегледа.

Установено е, че жените, които редовно са използвали перманентна боя за коса, имат 9% по-голям шанс да развият рак от тези, които не са използвали багрило. Говорим за постоянни бои за коса, които съдържат вещества, които разрушават ендокринната система, а някои са и канцерогени. При употребата на временните оцветители на косата не са установени рискове.

"Учените и преди това са проучвали възможната връзка между боята за коса и рака на гърдата, но резултатите са смесени", казва Александра Дж. Уайт, ръководител на изследването, в съобщение за пресата. "В нашето проучване ясно виждаме риска от развитие на рак на гърдата, свързана с използването на перманентна боя за коса, особено за тези, които я използват често", добави Уайт.

Освен това рискът е по-голям, колкото по-често жените използват тези средства.

Учените отбелязват, че техните открития са предварителни и не отчитат влиянието на други фактори.

"Хората са изложени на много фактори, които потенциално биха могли да допринесат за развитието на рак на гърдата", казва друг автор на изследването Дейл П. Сандлър, ръководител на епидемиологичния отдел на Националния институт по екологични науки. „Единственото, което определено можем да кажем, е да избягваме тези химически оцветители за коса, за да намалим риска от рак на гърдата", допълни Сандлър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама