Голямата сцена (Тема с продължение...)

09:00, 07 дек 19 25 3195 Шрифт:
Автор: eDesign

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Студен полъх от Москва - български дипломат е обявен за персона нон грата; България скърби за двама велики актьори; бюджетът нажежи страстите в Народното събрание; защо Бисер Петков се сбогува с поста си социален министър и го предостави на Деница Сачева и още...

***

Да си нежелана личност или персона нон грата

След скандала с руския шпионин Русия обяви български дипломат за персона нон грата. Действията на Москва са реципрочни на обявяването за персона нон грата на руски дипломат в София в края на октомври.

Нашият дипломат е с ранг, равностоен на ранга на изгонения руския дипломат в София. Кръстин трябваше до 24 часа да напусне Русия.

Спецпрокуратурата ни разкри, че руският дипломат е събирал чувствителна информация в продължение на година и заради това той беше изгонен. 

Изгоненият от Кремъл дипломат от посолството ни в Москва е Георги Пройнов. Той е съветник в служба "Търговско-икономически връзки".

След студения полъх от Москва Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Двамата са изразили съгласие, че не съществуват предпоставки за възпрепятстване на двустранните отношения в прагматичен и добронамерен дух и занапред.  Според Борисов, както България, така и Русия, са заинтересовани да си сътрудничат в редица сфери като икономика, енергетика, туризъм, транспорт, образование, наука и култура, социална политика.

От ГЕРБ са на мнение, че обявяването действията на Москва са стандартна дипломатическа практика, която често се прилага. От БСП призоваха премиера и правителството да направят внимателен преглед на отношенията с Русия и да се опитат да ги нормализират.

Само преди  дни руският президент Владимир Путин отбеляза, че „ако България не иска да реализира „Турски поток“, Русия ще намери други възможности за транзитиране на газ в Южна Европа. Очевидно, под външен натиск, те се справят неуспешно със строителството, убеден е Путин.

Премиерът Бойко Борисов не остана длъжен. "Всеки има право да търси алтернативни трасета. Ние търсим алтернативна диверсифицкация. Сигурно не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на НАТО и ЕС", коментира той.

"Може би информацията на президента Путин му е стара. Имаме над 140-150 км, които са изкопани и вече се полагат тръби. Ние се забавихме, защото изпълнихме препоръките на ЕС", категоричен беше Борисов.

***

Скърбим за двама велики българи

Тази седмица България изпрати една и загуби друга емблема на българското кино - големият актьор Стефан Данаилов и великата Стоянка Мутафова.

Ламбо си отиде на 76-годишна възраст.

В последния му земен път приятели, близки, ученици, граждани и общественици го описаха като невероятен, достоен, искрен, благороден, пример, усмихнат, човечен, голямо сърце, велик, недостижим, светъл дух, човешкото лице на българската политика.

Хилядите желаещи да се простят с Ламбо образуваха безкрайна опашка пред Народния театър. Поклонението продължи 4 часа, след което изнесоха ковчега, а присъстващите го изпратиха с аплодисменти.

Мастъра, както го наричат неговите студенти, оставя огромно наследство след себе си - над 150 роли в киното, театъра и телевизията. Култови ще останат превъплъщенията му като майор Деянов в сериала ‘‘На всеки километър‘‘, Яким Донев в ‘‘Дами канят‘‘, Дон Надзарено Нуцо Марчиано в италианския сериал ‘‘Октопод 7‘‘ и много други.

На 97-годишна възраст ни напусна и великата актриса Стоянка Мутафова. Истинското й име е Стояна, но в афиш то е объркано и днес е позната на всички като Стоянка.

Изключително мил и добър човек, символ, неповторим талант, идентичността на българската нация, една епоха, емблема на българския театър, великан, който разсмива до сълзи… така актьори, министри и видни общественици описват Стоянка Мутафова.

‘‘Ако реша да лудувам, го правя толкова бясно, че събирам полицията. Не мога по друг начин‘‘, казва тя за себе си.

Госпожа Стихийно Бедствие играе в над 90 театрални постановки. Популярна е с ролите си във филмови и телевизионни продукции както ‘‘Големанов‘‘, ‘‘Вражалец‘‘, ‘‘Милионерът‘‘, ‘‘Новогодишна шега‘‘, ‘‘Топло‘‘, ‘‘Любимец 13‘‘ и др.

Поклонението ще бъде на 9 декември в Сатиричния театър.

***

Бюджети и скандали в Народното събрание

Нова серия от сътресения в Народното събрание - епизодите скандали и бюджет се редуват дни наред. Какво стана ясно?

За НЗОК

Народното събрание прие бюджета на НЗОК за 2020 г. Парите за здраве ще бъдат над 4,7 млрд. лева. По предложение на ГЕРБ бяха отпуснати 12 млн. лева допълнително. От тях 6 млн. лева за първична извънболнична помощ, като средствата общо стават 250 млн. лева. И по 3 млн. лева за специализирана извънболнична помощ (267,7 млн. лева общо) и за диагностика (97,3 млн. лева общо). Държавата предвижда над 1,2 млрд. лева за лекарства и над 179 млн. лева за дентална помощ. Задължителната здравноосигурителна вноска догодина остава 8%.

За пенсиите

Въпросът колко да бъде минималната пенсия догодина също нажежи страстите в парламента. Депутатите решиха от 1 януари 2020 г. да бъде 219,43 лева, а от 1 юли ще бъде 250 лв. Минималното дневно обезщетение за безработица остава 9 лева, а максималното 74,29 лв. Промяна няма и в майчинството- 380 лева. 

Депутатите от „Воля“ са се срещнали с майките на деца с увреждания и подкрепят искането им за оставка на Валери Симеонов като зам. -председател на парламента. Марешки реагира остро срещу Симеонов и заяви:

Парламентът не е трудово-възпитателно училище за провалени вицепремиери. Ако толкова много си го харесват, да си го вземат обратно в Министерски съвет. Със сигурност ще гласуваме „за“ да напусне“.

Като знак на подкрепа и защото сме партия на действията обявявам: няма да се доближа до трибуната като зам.- председател на парламента. Считаме я за осквернена с присъствието на Валери Симеонов.

За МОН

Парламентът прие бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 година. Заложени са 360 млн. лева повече за увеличението на заплатите на учителите, както и 54 млн. лева за непедагогическия персонал. От 1 януари заплатите на учителите ще се увеличат с 17%. 

Единодушно бяха отпуснати 5 млн. лева допълнително за увеличение на заплатите на служителите в Агенциите по социално подпомагане.

За партийната субсидия

След часове дебати по бюджета и процедурни хватки депутатите сътвориха пълен хаос. Първо с гласуване се оставиха без никакви партийни субсидии. После поумуваха и решиха да се обединят около предложението на БСП за 8 лева.

По настояване на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ подкрепиха идеята за 8 лева субсидия. „Това е единственото предложение, в момента субсидията е 0 лева“, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. От ДПС реагираха остро, обвиниха управляващите в нарушение на правилника и демонстративно напуснаха залата.

По- рано от ДПС обявиха, че имат информация за договорка между лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова. По думите му ГЕРБ няма да бъдат в пълен състав в зала, за да може да се приеме предложението на левицата за 8 лева партийна субсидия на глас.

Според ДПС ''кумът'' на тази договорка е Валери Симеонов.

Попитан участвал ли е Бойко Борисов в диалога за субсидиите, Симеонов коментира: ''Не мога да ви кажа, на мен не ми е лидер''.

''Вчера опровергахме всякакви спекулации за договорки и задкулисни сделки. При гласуването на партийните субсидии бяхме с максимално присъствие в зала и гласувахме за 1 лев'', обясни Дариткова.

На финансовият министър Владислав Горанов не му е известна договорка между ГЕРБ и БСП за партийната субсидия.

''Лъжа е споделената от Мустафа Карадайъ информация, че с премиера Бойко Борисов сме договаряли промяна в партийната субсидия'', заяви пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

***

Стани Петков, седни Сачева

Деница Сачева седна в стола на Бисер Петков и зае поста социален министърКандидатурата й представи вицепремиерът Томислав Дончев.

Министър- председателят поиска Бисер Петков да освободи поста заради "натрупани във времето основания" и незадоволително темпо на работа на социалното министерство. 

От БСП заявиха, че поредната рокада във властта за управляващите е традиция, но за тях е симптом за блокаж. Според Драгомир Стойнев Бисер Петков е бил едно от най- диалогичните лица, опитвайки се да стори нещо дори с ''вързани ръце''.

Вицепремиерът Томислав Дончев му отговори: ''Някой говори силно или вика, когато няма какво да каже''.

''По- страшно нещо от високия тон в политиката е мълчанието. Вашата група мълчи“, се обърна Корнелия Нинова към Дончев. 

В отговор от ГЕРБ попитаха лидера на левицата каква диря е оставила като председател на социалната комисия и защо никой не е обяснил от трибуната защо е била отстранена като зам.- министър заради корупция.

От ДПС изказаха мнение, че другите министри най-вероятно не са искали да работят с Петков, защото не са разбирали неговия експертен език. От „Воля“ не подкрепиха кандидатурата на Сачева заради това, че преди година е подписала заповед за провеждане на анкета сред учениците, в която те да определят дали са момчета или момичета.

Пред ТОПНОВИНИ политологът Стойчо Стойчев изказа мнение, че e последвала оставка на министър Бисер Петков, защото не е успял да се сработи с финансовия министър Владислав Горанов. Според него обаче работата на кабинета е колективна и постигането на успехите изисква общи усилия, а не индивидуалност. Стойчев смята, че нито един министър у нас реално нищо не може да изпълни, без подкрепата и сътрудничеството на останалите институции.

Политологът Димитър Ганев заяви пред медията ни, че Бисер Петков бе отстранен, защото не е успявал да сваля напрежението. В социалното министерство имаше обществено недоволство около протестите на майките на деца с увреждания, болничните, втората пенсия, стратегията за детето и в тази ситуация Бисер Петков не е организирал добра комуникация, а се е наложило дори самият премиер да опровергава твърдения, коментира той. Ганев определи оставката като уличен завършек на всички протести.

Двамата експерти смятат, че поисканата оставка от страна на Борисов не е изненада, а по-скоро продължение по линията на неговия тип управление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама