БАБХ ще глоби магазина, продал пържолата с игла в София

16:57, 06 дек 19 25 2083 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БАБХ ще глоби търговския обект в София, продал свинската пържола с игла, за допусната опасна храна на пазара, съобщиха от агенцията.

Проверени са всички обекти, през които е преминало месото от кланицата, в която са заклани свинете, предприятието, където трупното месо е транжирано на едри разфасовки и търговския обект, в чиято транжорна едрата разфасовка е нарязана под формата на пържоли и реализирана до краен потребител. Никъде не са открити видими признаци за наличие на чуждо тяло. 

Установено е, че свинското месо не е претърпяло допълнителна обработка (като например осоляване, мариноване, шприцоване, тумблиране и др.), а е предлагано като прясноохладена разфасовка. Технологията на добив и обработка на месото за производство на месни разфасовки (пържоли) не предполага използването на каквито и да е инжекционни пособия, в това число и игли.  

Поради тази причина агенцията определя този случай като случаен инцидент, вероятно при ветеринарномедицинска манипулация на съответното животно. 

В БАБХ не са постъпвали други подобни сигнали. Предприети са мерки за по-стриктно изпълнение на задълженията на всички ангажирани по веригата за недопускане на подобни инциденти в бъдеще. 

Припомняме, че дете откри игла с дължина около четири сантиметра в пържола, закупена от столичен магазин. Васил Къркеланов публикува снимки в социалната мрежа Facebook, на които ясно се вижда острият предмет, излизащ от месото. Дъщеря му открила иглата, тъй като впечатление й направил странният цвят на месото в тази част.



Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама