Борисов: Създаваме ново звено - абсолютно независим прокурор

09:50, 07 дек 19 / Политика 25 5115 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С изменението, което правим днес, създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление. Той не е зависим от главния прокурор – разследва и недокладва, не докладва и в хода на разследването. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Министерския съвет, което обсъжда промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със създаването на фигурата на независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор, ако последният извърши престъпление, предаде БГНЕС.

Венецианската комисия: Българският главен прокурор да не е недосегаем

Вчера Венецианската комисия (експертите по конституционно право към Съвета на Европа) засипа с критики първоначалния проект, който предвиждаше еднакво третиране на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища – подход, в който критиците видяха атака срещу критичния към властта председател на ВКС Лозан Панов, припомня bTV.Сега специалният режим остава само за главния прокурор, но процедурата по избор на новия магистрат със специални правомощия остава пряко или косвено свързана с Обвинител №1.

Новата правна фигура е прокурор, завеждащ инспектората на ВКП. Той ще има 7-годишен мандат и ще се ибира с мнозинство от 2/3 на прокурорската колегия, част от която е и самият главен прокурор. Обвинител №1 обаче няма да може да упражнява правомощия по надзор на законността спрямо него.

Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтересованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо. Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор, допълни Борисов.

Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор, допълни Борисов.

"Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор", уточни премиерът.

"Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – за годишните отчети и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии", обяви премиерът. Освен това ще има възможност всяка парламентарна комисия да го кани на изслушване, ако има въпроси към него.

"Предложените промени са изцяло в конституционната рамка. Създава се фигура, която има независимост и провежда разследване. Предвидено е и изслушване на главния прокурор в парламента – освен годишен отчет, да бъде изслушван и пред всяка парламентарна комисия, която има желание за това", обясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че с промените не се предвиждат допълнителни финансови тежести и от първи прочит не смята, че има нужда от промени в бюджета.

Премиерът коментира и темата за партийните субсидии: “Ние сме против, след проведен референдум, да се увеличават партийните субсидии. В парламента се предизвика криза, беше прекъснато заседанието на парламента. След разговори с финансовия министър и Валери Симеонов, защото нямахме кворум да приемем бюджета. След като гласувахме субсидиите, 30 точки бяха приети за 1 час”.

Борисов призна, че са подкрепили предложението на БСП под натиск и заплаха бюджетът да не бъде приет. Той заяви, че не е могъл да остави под въпрос повишението на заплатите с 10%, както и субсидирането на държавни дейности.

Обрат: 8 лева партийна субсидия

Министър-председателят попита на каква база е определена цената от 8 лв. на получен глас и поиска да се създадат правила за какво да бъдат харчени тези пари. “Колко да е субсидията. Искам да се върнем на този дебат. Както и за какво да се харчи субсидията”, каза още той.

Той обяви, че ще предложи по време на избори изявите на партиите по БНТ и БНР да са безплатни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама