Ангел Джамбазки: За България няма по-ценно от това Македония да бъде част от ЕС

10:06, 07 дек 19 / Политика 25 2000 Шрифт:
Topnovini

За нас е важно да продължаваме да формулираме българската политика по отношение на Македония, да речем, защото в последната година всякакви фактори се опитват да влияят на Македония и нейното геополитичеко ориентиране. Ние имаме своя национален интерес, имаме голяма българска общност там и трябва да я защитаваме. Това заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Днес предстои голяма конференция в София за Западните Балкани.Евродепутатът каза, че е хубаво, че за пръв път от години насам се връща републиканският институт на Щатите, който е съорганизатор на събитието.

Захариева и експерти на НАТО участват в конференция "Западни Балкани"

"За България няма нищо по-ценно от това Македония да бъде част от ЕС, защото няма да има граница между Охрид и Черно море. Ще завършим националното си обединение. Това е задача, която стои недовършена пред нас от 44-45 година", каза още Джамбазки.

Според него Макрон се опитва да влезе в политическия ръст на един далечен свой предшественик - Наполеон.

"Според френската доктрина тази част от Европа свършва на Виена, на Дунава. За тях Балканите и тази част на Европа са територия, която могат да договарят, да търгуват с Русия, с Турция. По смисъла на тяхната геополитическа доктрина, Европа е и Северна Африка. Затова Макрон говори за това, че пред българите и украинците предпочита северноафриканци. Само че е пропуснал, че България е част от ЕС и се движи свободно. Френската доктрина е антибългарска, тя винаги е била такава. Съюзник на Франция на Балканите винаги е била Сърбия. Неслучайно Макрон насърчава президента Вучич да прави някакво балканско обединение, това обаче не е част от българския интерес и това ще бъде част от темите днес", коментира евродепутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама